Un part respectuós, prop de casa.
Un part respectuós, prop de casa.

Contingut Patrocinat

Hospital de Mataró, part respectuós pensant en la mare i en la família

El Consorci Sanitari del Maresme ofereix una atenció al part on les bones pràctiques i les decisions l’han portat a ser un referent

L’Hospital de Mataró treballa des de fa anys en oferir un part respectuós que se centra en oferir les millors condicions a la mare, la presència de la parella en tot el procés i el contacte directe, sempre, amb el nadó, com a trets diferencials. Un sistema que va ser destacat com a exemple pel Ministeri de Sanitat al 2015 i que no ha parat de renovar-se i millorar fins ara. És per això que es pot dir ben alt i ben clar, que el part, millor a prop de casa.

Mònica Martínez, obstetra coordinadora de la sala de parts; i Montse Pujol, llevadora cap d’infermeria de MaternoInfantil, donen tots els detalls de quina mirada ofereix l’Hospital de Mataró per a poder diferenciar-se en l’atenció al part. Tal i com relaten, el part és un procés fisiològic biopsicosocial, pel que més enllà del naixement del nadó, hi ha moltes altres coses que s’expressen en aquest moment. El centre treballa per humanitzar el procés en un entorn com l’hospital, i això desemboca en diverses decisions importants.

La primera i més rellevant, és que les dones tenen dret a estar acompanyades sempre, tant en els parts vaginals com en les cesàries, i això s’ha mantingut inclús en època Covid, mantenint la cura i modificant els circuits i els protocols per poder-ho dur a terme. Parir acompanyada no és negociable -tret de casos excepcionals, naturalment- i això s’aplica també  a les cesàries.

El que també s’aplica amb naturalitat des de fa temps és mantenir la continuïtat entre mares i nadons, que no se separen tret que hi hagi motius mèdics que ho indiquin. Estar acompanyats tot el temps, oferir pell amb pell des del primer moment i fer que el trinomi mare-parella-nadó estigui present fins arribar a l’habitació dona tranquil·litat i crea un relat proper per a tots els membres de la família.

 

Decidir sobre com serà el part

L’Hospital de Mataró també disposa d’un document a l’abast de totes les embarassades, Pla de Naixement, a on poder reflectir i plasmar les  seves preferències i aspectes importants per les dones en el que serà la seva atenció i acompanyament durant el part-naixement-puerperi. Això s’aconsegueix oferint un servei en el qual  es coneix a la família prèviament amb visites, amb controls de la llevadora, explicació del pla de naixement on es dona a conèixer la línia de treball, protocols i bones pràctiques. Inclús en temps convulsos com aquest es poden fer sessions informatives per videotrucada, on es poden recollir dubtes i preguntes. Més de 200 dones ja hi han participat.

Un equip pensat per als nadons

L’equip de neonatologia de l’Hospital de Mataró atén nadons prematurs,  a partir de les 32 setmanes de gestació i nadons que al néixer precisen cuidados complexes per patologia o per dificultat en la seva adaptació dels primers dies. La prioritat de tot l’equip de la unitat d’hospitalització de maternitat és afavorir en tot moment la participació de la família en els cuidados per afavorir la construcció del vincle físic, emocional i afectiu.

iStock 883957938

 

L’atenció individualitzada, per tant, compta amb un procés que va des dels inicis de l’embaràs fins al post-part, que s’intenta que sigui ràpid i senzill. Es vol facilitar la tornada a casa el més aviat possible, pel que l’objectiu de l’Hospital és que, si no hi ha motiu mèdic que ho impedeixi, es permet tornar a casa passades les 24 primeres hores. Per què? Per facilitar la humanització de tot el procés. Tornar a casa facilita la lactància, la vinculació amb el nadó, l’empoderament de la mare, de la parella i millora el rol familiar.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive