COEM Elena Mor Optometrista

Contingut Patrocinat

Una entrenadora personal per la vista de fills, pares i avis

Elena Mor, amb 25 anys d’experiència al camp de l’optometria comportamental, ofereix a COEM un servei especialitat de qualitat, confiança i innovació

L’optometria comportamental té el problema de tenir un nom poc conegut o comú, una mica enrevessat. Però en si mateixa és la branca de l’optometria que pot tenir la resposta exacta a les preguntes i problemes sobre la funció visual des d’un punt de vista integral. Per fer-se una idea de què treballa, cal entendre que va molt més enllà de l’ull i treballa amb totes les connexions i interaccions que s’estableixen des del sistema visual amb tot el cos. Estudia holísticament la relació de l’ull amb les interpretacions, el cervell, la rapidesa, la coordinació amb mans, peus i cos. Sona complicat? No ho és. Entrem a COEM i hi trobem l’Elena Mor.

Mor és coneguda i respectada a tot Mataró, el Maresme i la demarcació de Barcelona com una optometrista comportamental de referència. A COEM, el seu centre, aplica per igual al costat del seu equip de professionals els coneixements d’una branca de l’optometria en la que poca gent en aquest país acumula una experiència superior als 25 anys. A Elena Mor, a més, se li nota l'experiència i la passió que li genera el seu àmbit de coneixement i viu cada nova persona, cada nova alteració visual davant la que es troba com un repte. Per COEM hi passen des dels fills (l’edat escolar, els anys d’aprenentatge són temps en què la detecció de disfuncions visuals són més importants) als pares (com per exemple la branca d’entrenament visual associat a determinats esportistes o la recuperació davant de determinades lesions) o els avis, quan després de determinats símptomes o patologies es pot recuperar la pròpia visió. “Treballem detectant en cada cas quines són les alteracions de la funció visual de cada persona, no només com percep la imatge sinó com la interpreta o com hi reacciona el cos integralment. La vista, l’ull, està connectat amb tot i cal treballar-ho com aquest tot”, raona Mor.

 

Una entrenadora de la vista

En certa manera, el rol de l’optometrista comportamental ve a ser la d’un entrenador de la vista. Un coneixedor de tota l’estructura visual que a partir de detectar on és la disfunció planteja els exercicis necessaris per recuperar-la o exercitar camps que la persona no havia treballat. Les instal·lacions modernes i diàfanes de COEM al carrer d’Altafulla tenen des d’un espai d’avaluació i observació a una sala de rehabilitació on amb elements, jocs o realitat virtual, les persones de tota edat que són entrenades per Mor milloren visita a visita (en tractaments determinats i acotats en el temps) la seva funció visual.

Elena Mor dona tota la importància al mètode i a la professionalitat. Cada nova persona que entra a COEM per mirar de resoldre alguna disfunció visual detectada rep un primer examen, una avaluació completa que servirà per detectar exactament quin és el camp en el que caldrà treballar. Aquesta primera visita, de prop d’una hora, permet a Mor estudiar amb deteniment (cada persona és un cas diferent, heus aquí el valor de l’especialització i la personalització, que formen part de l’ADN del Centre) quin és l’àmbit a treballar. A partir d’aquest examen (del que l’interessat rebrà un informe detallat i per escrit a posteriori, a fi i efecte de tenir el report exacte del que s’ha detectat) s’estableixen les opcions de tractament. El pla d’entrenament de l’entrenadora. En certa manera l’optometrista comportamental és una mena d’entrenadora personal de la vista.

Elena Mor Optometrista. Foto: R.Gallofré

Elena Mor Optometrista. Foto: R.Gallofré

 

Pels fills: una revisió als 8 anys i pocs mesos de tractament

Un dels perfils més propensos a necessitar els serveis que ofereix COEM (de fet és una de les seves especialitats) correspon a l’edat infantil. Hi ha molts nens que potser no tenen una patologia visual concreta però sí un trastorn de la funció visual que, en mans d’una revisió optomètrica comportamental es pot detectar. Sovint aquest és el motiu de determinats problemes de coordinació, dificultats de lectura o fins i tot problemes d’aprenentatge. Per sort, professionals com Elena Mor cada cop són més preses en consideració, rebent derivacions per part de logopedes, psicòlegs o altres professionals. “El 80 per cent del que s’aprèn entra pels ulls per tant cal evitar el risc que amb un trastorn l’aprenentatge a determinades edats se’n ressenteixi. Poden presentar problemes d’aprenentatge entre un 10 i un 20 per cent dels alumnes de primària i aquí els podem ajudar”, explica la responsable de COEM.

L’opció en aquest cas? Una revisió integral, recomanada al voltant dels 8 anys. “És el primer moment de la vida en què la lectura és una eina d’aprenentatge imprescindible, pels volts de tercer de primària, i recomanem una revisió si es detecta el més mínim indici per part de l’escola o la família perquè és quan la funció visual està en un moment maduratiu òptim”, explica Mor. 

Elena Mor Optometrista. Foto: R.Gallofré

Elena Mor Optometrista. Foto: R.Gallofré

El tractament o entrenament que es fa s’adapta però pretén desenvolupar la visió amb estímuls. Les instal·lacions de COEM tenen sala de teràpia i s’hi fa treball muscular, pantalla tàctil o amb noves tecnologies. En certa manera sembla una NASA de la funció visual. “Entre 3 i 8 mesos donem d’alta els infants que venen i que fan aquest tractament, és realment suficient i no es perllonga en el temps. Es tracta d’actuar, de saber com i de fer-ho en el moment oportú”, explica Mor.

Pels pares: si hi ha problemes detectats, avaluació i resposta

Saltem una generació. Passem de fills a pares. L’optometria comportamental s’adapta en casa cas. “En edats a partir dels 20 anys i fins als 50 o 60, la meva recomanació és clara: només cal passar per tractament optomètric si notem símptomes de trastorns visuals que no resolen les ulleres”, assegura Mor. Si es dona el cas, una revisió a COEM detectarà nomalies. “Són anys en què sobretot es donen casos de manca d’eficàcia visual en què només si hi ha molèstia cal avaluar”. Molèsties visuals dels pares se n’han multplicat els darrers mesos, amb les hores davant l’ordinador i les pantalles, i una sèrie de mals hàbits d’educació visual als que Mor posa possibles vies de solució (al vídeo).

Com identificar aquestes molèsties? Posant en valor la lectura. “La lectura és un gaudi i si ens produeix molèstia, si no podem submergir-nos en un llibre per una mala funció visual és que tenim un problema i s’ha d’actuar”, explica Mor. Si ens trobem en una situació així, si tenim de companys de lectura la vista cansada, les picors o una mena de marejos, visita a COEM. Sempre hi ha marge de millora.

 
 
 
 Pels avis: sempre es poden corregir alteracions

A COEM poden ajudar a redreçar la visió de tota la família, i no és pas un tòpic. Òbviament la funció visual, com totes les del cos humà, nota el pas del temps i a l’avi de la criatura que amb realitat augmentada pot entrenar l’ull, el seu no li farà el mateix servei. Però en mans de l’optometria comportamental, per exemple, es poden corregir o compensar alteracions del funcionament visual derivades de malalties o accidents. Una de les més típiques i esteses, per exemple, són els temuts ictus però també altres lesions cerebrals, traumatismes o accidents cerebrals i vasculars. Els optomestristes comportamentals treballen adaptats en cada cas per tal de recuperar o readaptar en la mesura que es pugui la funció visual, de manera que millori el rendiment de la vista de cada cas cas i redueixi la forma en que es veuen afectades les activitats de la vida diària. No fan miracles, però no deixen cap cas sense el seu tractament. I en alguns casos això permet recuperar funcionalitats i autonomia a persones que l’havien perduda. Recuperar bona part de la vida, en definitiva. 

Així doncs, es pot dir que l’optometria comportamental és una branca en permanent innovació, inconformista per definició que a partir del seu enfocament integral de la funció humana pot ser a vegades la clau de volta que completi altres disciplines i que permeti a la persona que millora la seva eficàcia visual a estar més bé en el seu dia a dia. El Centre d’Optometria d’Elena Mor està ressenyat com un dels de referència i manté un compromís ètic amb el territori, amb programes de beca propis i l’adaptabilitat i especialització a cada cas i persona.

Com hi veus, tu? I els pares? I els fills? Avalueu-ho. I si cal, ja ho sabeu: COEM.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive