El cop de calor i maneres de tractar-lo. Foto: Arxiu
El cop de calor i maneres de tractar-lo. Foto: Arxiu

Paula Sáez

Cop de calor: com reconèixe'l i tractar-lo

Us oferim una senzilla guia per a saber detectar i tractar a temps un cop de calor, a més d’una sèrie de recomanacions per a evitar-lo.

Tot i que aquest estiu de 2020 no sigui massa convencional, en major o menor mesura podrem gaudir d’ell i marxar de vacances, prendre un bany a la platja i altres plans que es poden dur a terme durant aquests mesos de calor. Tot i així, hem d’estar alerta per evitar problemes com a talls de digestió, cremades solars i cops de calor, els quals poden ocórrer amb més freqüència a l’estiu. Per aquest motiu, a continuació us expliquem com reconèixer un cop de calor quan està succeint, a més de formes per a prevenir-lo i tractar-lo.

Com reconèixer un cop de calor: causes i conseqüències

Un cop de calor es produeix quan estem exposats a altes temperatures de forma continuada i no comptem amb les mesures adequades per a protegir-nos. No cal que estem realitzant una activitat extenuant, ja que es pot produir simplement per portar roba gruixuda, no estar suficientment hidratats o bé estar sota el sol sense cap protecció ni barrera. Sabrem que estem patint un cop de calor si tenim els següents símptomes:

  • Febre i temperatura corporal elevada: és el principal signe de que alguna cosa no va bé. Si ens mesurem la temperatura corporal i es de 40°C o superior, pot significar que estem patint un cop de calor.
  • Sudoració: un símptoma que va seguit al de l’elevada temperatura corporal és el de la sudoració, on la pell pot sentir lleugerament humida o seca en funció de si hem estat fent esport o en repòs.
  • Respiració i freqüència cardíaca accelerada: el nostre ritme de respiració pot tornar-se ràpid i poc profund. A més, el nostre pols pot augmentar considerablement a causa de que l'estrès per calor imposa una enorme càrrega en el cor per ajudar a refredar el cos.
  • Mal de cap: podem sentir una sensació com de batec al cap.
  • Nàusees i vòmits: es possible que sentim mal a l'estómac i fins i tot arribem a vomitar.

Mesures per a prevenir-lo i tractar-lo

Els cops de calor ocorren amb major freqüència en persones grans i en els que pateixen malalties cròniques, però fins i tot els més petits de la casa ho poden patir si no anem amb compte. Per aquest motiu, es recomanable acudir a un metge amb urgència si veiem que la persona afectada no millora quan li donem aigua i la col·loquem en una zona fresca i a l’ombra. Tot i això, aquestes són una sèrie de mesures per a evitar que passi:

  • Protegir-nos de les cremades solars: abans de sortir de casa, tot i que no anem a la platja o la piscina, és imprescindible posar-nos crema solar amb un alt grau de protecció per a evitar cremades. A més, també hem de portar ulleres de sol, gorres i altres accessoris que eviten que els rajos de sol ens toquin directament.
  • Beure aigua i mantenir-nos hidratats: els experts recomanen que prenem uns 2 litres d’aigua al dia, els quals es poden aconseguir bevent i consumint aliments com a fruites hidratants.
  • Evitar sortir a les hores de sol i calor: al migdia, quan el sol pega més fort i la temperatura arriba a xifres massa elevades, és recomanable no sortir de casa o estar a interior refrigerats per aires condicionats o ventiladors.
  • Usar vestimenta lleugera i transpirable: per aconseguir que el cos es refredi de forma adequada.
  • No deixar ningú al cotxe aparcat: aquesta es una de les principals raons de cops de calor, tant a nens, com adults i mascotes. Si aparquem el cotxe al sol, ens hem d’assegurar que no quedi ningú al seu interior.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive