Mal de panxa.
Mal de panxa.

Paula Saez

Problemes digestius? com evitar-los ara que ve Nadal

Arriba el Nadal i l’època de menjar àpats molt consistents, per la qual cosa és probable que patim una sèrie de problemes digestius que podem evitar a temps.

Al hivern, és important cuidar-nos especialment per assegurar-nos de tenir un sistema immunològic fort amb el que fer front qualsevol virus que tracti d’entrar al nostre organisme. Portar una dieta equilibrada i mantenir-nos actius és sempre recomanable, però hi ha una sèrie de problemes que no podem evitar de tant en tant.

Els relacionats amb la digestió són especialment comuns al Nadal i altres celebracions caracteritzades per menjar molt més del compte. Per aquest motiu i amb l’objectiu d’evitar-ho a temps o mitigar-ho si ja és massa tard, us donem una sèrie de consells per tractar els problemes digestius

Com evitar els problemes digestius

  • Mantenir-nos hidratats: un consell sempre útil al nostre dia a dia. Beure els famosos 2 litres diaris ens ajuda a millorar l’estrenyiment, ja que es tracta d’un element que facilita la descomposició dels aliments i l’absorció de nutrients. Cal recordar que l’aigua també està present en aliments com les fruites i els vegetals, les sopes, els sucs i les infusions, per la qual cosa no és necessari prendre 8 gots d’aigua tots els dies si sabem com equilibrar la ingesta d’aigua per altres vies.
  • Menjar de forma equilibrada: tot i que en determinades celebracions sigui molt difícil, menjar les quantitats necessàries i sense tenir excessos és el més recomanable per fugir de la sensació de pesadesa i les males digestions que es produeixen si donem al nostre cos una quantitat major d’aliments dels que pot processar. A més, menjar de forma abundant també provoca gasos i accelera el metabolisme, que a la vegada fa que ens sentim esgotats amb més facilitat, suem i tinguem una sensació de calor incòmoda.
  • Portar una dieta variada i sana: podem tenir un capritx de tant en tant, però basar la nostra dieta en menjar brossa que no ens aporta  gaires nutrients no és gens recomanable. Els àpats han d'estar composts per vegetals, proteïnes i carbohidrats saludables i en el cas de menjar carn sempre serà més recomanable optar per les carns magres com gall dindi, pollastre i conill. Fugir, en la mesura del que és possible, dels aliments que porten “greixos trans” (associats a problemes cardiovasculars i estomacals, com ara úlceres, colitis i irritació del sistema digestiu) és una meta que hem de tenir en compte sobretot a mesura que complim més i més anys.
  • Menjar fibra: ja que ajuda a netejar el tracte digestiu i redueix els problemes d’estrenyiment. Es recomana menjar fruits secs, llegums, verdures, cereals i fruites totes les setmanes i, preferiblement, cada dia.
  • Controlar els nivells d’estrès: aquest és el punt més difícil de complir, ja que no depèn completament de nosaltres. L’estrès i les malalties com l’ansietat o la depressió, entre d’altres, afecten al que mengem i ens tanquen l’estómac o produeixen un augment de l’apetit que pot arribar a descontrolar-se. Si no som capaços de gestionar els nostres problemes i preocupacions per nosaltres mateixos, el més recomanable que podem fer és acudir a un psicòleg especialista per a que ens tracti. 

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive