Dolor lumbar? Alguns exercicis per alleugerir-lo
Dolor lumbar? Alguns exercicis per alleugerir-lo

Redacció

Dolor lumbar? Alguns exercicis per alleugerir-lo

Els estiraments poden ajudar a passar millor els dies aguts de lumbàlgia, quelcom habitual quan et fas gran.

El concepte lumbàlgia significa dolor a la part baixa de l'esquena (la regió lumbar). És un problema de salut molt freqüent i amb importants repercussions assistencials, laborals i socioeconòmiques. La lumbàlgia es pot presentar en forma d’episodis aguts (lumbàlgia aguda o lumbago), de pocs dies de durada, que poden ser molt dolorosos, però que en principi no comporten gravetat. Les causes que afavoreixen l’aparició del dolor lumbar són l’edat avançada, el tabaquisme, el sedentarisme i determinats aspectes psicosocials, com l’estrès, l’ansietat i l’estat d’ànim decaigut. També hi tenen un paper important les activitats que comporten aixecament de pes o les posicions en flexió o torsió del cos.

La majoria dels casos de lumbàlgia aguda milloren ràpidament amb mesures com ara l’aplicació d'escalfor i els analgèsics suaus.

Recomanacions per als primers dies:

  • Estigueu actius, tant com sigui possible. Si esteu en repòs tot el dia, retardareu la recuperació. 
  • No feu moviments ni adopteu postures que augmentin el dolor.

Exercicis o estiraments per alleugerir-ne el dolor

Postura del nen

Aquesta coneguda postura de ioga estira suaument els músculs lumbars, que probablement s'hauran contret si et fan mal. Comença amb les mans i els genolls a terra, amb les mans sota les espatlles i els genolls sota els malucs. Estira cap endavant estenent els braços i col·locant el palmell de la mà sobre el terra. Lentament, asseu-te sobre els talons, baixant el cap i el pit mentre estens els braços cada vegada més.

Postura del gat o de la vaca

Aquest exercici dinàmic mou els músculs de la zona lumbar en dues direccions. Comença amb les mans i els genolls a terra, amb les mans sota les espatlles i els genolls sota els malucs. La teva columna ha d'estar paral·lela al terra en aquesta postura. Després, arrodoneix l'esquena estirant la part central entre els omòplats, semblant a com un gat s'estira encorbant-la. Aguanta durant 5 segons, relaxa i deixa que l'estómac descendeixi mentre que, suaument, arqueges la zona lumbar i aguantes uns altres 5 segons.

Torsió de la zona lumbar

Aquest exercici no només estira la zona lumbar, també els glutis, que es poden tensar quan et fa mal la zona lumbar, cosa que al final causa més dolor. Tomba't panxa enlaire a terra amb els genolls doblegats i els peus plans sobre el terra. Estén els braços a cada costat en forma de “T”. Mantingues les espatlles enganxades a terra mentre que, a poc a poc, gires els genolls cap a un costat. Roman aquí uns 20 o 30 segons, torna a la posició inicial i repeteix cap a l'altra banda.

Fonts: canalsalut.gencat.cat i runnersworld.com.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive