Immerses de ple en el mes de novembre, comença ja l'època de l'any en la qual més ens ve de gust submergir-nos en un càlid i deliciós bany calent, però més enllà de les qüestions higièniques, a l'aigua calenta podem treure-li molt profit per a la nostra salut.
Beneficis de l'aigua calenta
L'aigua calenta té un gran poder curatiu i utilitzar-la diàriament en el nostre benefici només requereix realitzar uns senzills exercicis a la dutxa o el bany. Així podràs eliminar dolors d'esquena, d'articulacions, tensions musculars i contractures, rigidesa i neuràlgies. La temperatura ideal de l'aigua és una apreciació absolutament personal, però per a realitzar alguns exercicis sense cremar-se ni tenir fred ha de situar-se entorn dels 38-40 graus centígrads.
Algunes consideracions
L'aigua calenta no està recomanada per a tots, per exemple en el cas d'embaràs, historial d'afeccions cardíaques, hipotensió, diabetis, obesitat, deficiències en l'equilibri, lesions greus, febre elevada, infeccions agudes o erupcions cutànies, malalties vasculars, tumors malignes i ferides obertes. Si et sents reflectida en algun d'aquests casos, redueix la temperatura de l'aigua, per a no sofrir inconvenients.
D'altra banda, has de recordar que, si estàs molt temps submergida en aigua calenta, la pressió sanguínia pot baixar, per la qual cosa poden produir-se marejos en intentar sortir de cop. El millor abans de sortir és sentar-se en la banyera i mantenir la meitat superior del cos fora de l'aigua, perquè es refredi abans de posar-se dempeus. També és aconsellable durant el bany amb aigua calenta tenir a prop una ampolla d'aigua, que no sigui de vidre, per a beure i una tovallola per a eixugar-se la suor de la cara.
Exercicis en aigua calenta que et poden ajudar
Un exercici per a alleujar el dolor del coll, el trapezi i la part alta de l'esquena consisteix a situar-se sota el doll de la dutxa dempeus, amb els peus separats uns 45 centímetres.
- Imagina que un cable tira del teu cap cap amunt, de manera que la postura sigui tan estirada com sigui possible, amb les espatlles baixes i els braços penjant lliures als costats. Aquesta postura és la que ha de tenir-se sempre en els exercicis.
- Aixeca les espatlles cap amunt intentant que arribin a les orelles, sense que es moguin cap endavant o cap endarrere i sense baixar el coll (recorda que estàs penjada d'un fil!), mantingues el coll estirat.
- Mantingues la posició cinc segons i relaxa't. Repeteix tot l'exercici entre cinc i deu vegades.
- En la mateixa postura, exercita aquesta zona realitzant cercles de 360 graus amb les espatlles primer cap endavant i, després, cap endarrere, en sèries de cinc a deu exercicis.
Pensa que molts dels exercicis d'estiraments que es realitzen en sec poden realitzar-se també sota l'aigua, sempre que no posin en perill l'estabilitat. L'aigua calenta potenciarà l'acció de l'estirament i relaxarà encara més la zona.
Deu efectes fisiològics de l'aigua calenta
1. Eleva momentàniament la pressió arterial, que després disminueix
2. Augmenta la circulació sanguínia superficial i la circulació en els músculs, oxigenant-los
3. Relaxa els músculs i alleuja les contractures
4. Augmenta el ritme cardíac i el volum de reg sanguini
5. Afavoreix la sudoració i l'eliminació de toxines
6. Accelera el metabolisme afavorint l'oxigenació dels òrgans i teixits
7. Augmenta el ritme respiratori
8. Estimula el sistema immunològic i la producció d'anticossos
9. Estimula els processos químics del fetge i la conversió de l'àcid làctic
10. Relaxa els nervis sensors motrius i alleuja el dolor
Comentaris