Plogging. Exercici i recollir brossa.
Plogging. Exercici i recollir brossa.

Plogging: fer exercici i millorar l’entorn, dos en un

Plogging és el nom de la pràctica, cada cop més estesa, d’anar a caminar o córrer per camins i muntanyes i recollir els residus plàstics d’altri per no malmetre la natura

Deixeu el bosc com us agradaria trobar-lo. Amb aquest eslògan, que remet al cartell suplicatori que trobem a moltes portes de lavabos públics, podríem presentar una tendència cada cop més estesa, amb nom propi i que no deixa de respondre a una problemàtica incipient: la quantitat de residus i deixalles que s’acumulen al medi natural.

Avui parlarem del Plogging. Així, perquè aquest és el nom d’una pràctica que més enllà de rebre la catalogació anglesa de torn no deixa de ser una variant de l’excursionisme o el fet muntanya que es deu a com de marranos podem arribar a ser com a humans quan anem o tornem per una drecera, un voral, una riera, un camí o un camp. Vivim temps d’eclosió de la pràctica física i esportiva pels entorns naturals dels nostres municipis. Davant del confinament municipal imposat per frenar la Covid-19 estem tancats al nostre propi terme i això ens ha abocat a sortir a estirar les cames (a més o menys ritme) sols o en grup bombolla. Necessitem aire lliure i moure’ns i a més d’espais, camins, rutes i excursions que tenim properes també n’hi ha prou de sortir a caminar per veure fins on pot arribar la mesquinesa humana: com de bruts poden estar alguns entorns.

Llaunes, ampolles, gots, vidres… com més lluny s’està de la trama urbana més mal fa trobar tanta (amb perdó) merda que els qui van o venen han abocat. Un atemptat ecològic que a través d’aquesta pràctica esportiva podem mirar de resoldre. Seria genial que el Plogging no hagués d’existir, però cada cop creix més com a pràctica esportiva declarada o com actitud.

WhatsApp Image 2020 11 15 at 12.57.03
 

D’on ve el Plogging?

El plogging és una activitat esportiva que prové de la combinació de les paraules en suec plocka upp —que significa “recollir”— i de l'anglès jogging —que significa “trotar”—. Aquest esport, originari de Suècia i és un esport que combina córrer amb la neteja d'escombraries. Es tracta, doncs, d'un esport ecològic que ajuda a mantenir un planeta més net i un medi ambient més saludable, així com a millorar el nostre estat físic.
 
I és que, uns 30 minuts aproximadament d'aquest exercici donen lloc a la combustió d'unes 300 calories, ja que aquest esport combina la carrera amb exercicis com els esquats i, fins i tot, les flexions. És per aquesta raó un exercici molt recomanat per a les persones que busquen baixar de pes però que, a més, estan conscienciades pel medi ambient i la contaminació del planeta.

A partir d’aquí, hi ha bastanta filosofia i fullaraca escrita, com la que enumera els seus beneficis

  • Millora l'autoestima: El plogging és un esport que reforça la consciència mediambiental de les persones que el practiquen, a més de millorar l'autoestima en contribuir en una bona causa com és la neteja dels carrers. Aquest benefici és propi de tots els esports ecològics.
  • Ajuda a perdre pes: A causa de la combinació de diverses activitats com és el running, però també els esquats i les flexions, el plogging és un esport que resulta molt útil per a perdre pes i ajudar-nos a mantenir-nos en forma.
  • Millora la salut cardiovascular: Un altre dels beneficis d'aquest esport és que millora la salut cardiovascular, ja que augmenta la capacitat pulmonar —això és propi del running—.
  • Augmenta el rendiment: Millora l'oxigenació del nostre cos, per la qual cosa s'incrementa l'energia i amb això les capacitats —o rendiment— físiques.
WhatsApp Image 2020 11 15 at 12.57.03 (1)
 

Més enllà de l’esport, una actitud sanatòria amb el medi

El plogging pot semblar una frivolitat o, en certa manera, una marranada. Però també es pot prendre com un compromís col·lectiu amb l’entorn, de responsabilitat per no permetre que es degradi, de barrar el pas a l’efecte nociu dels plàstics i altres deixalles abocades. Cada cop són més els excursionistes que s’enduen una bossa de la brossa i que van recollint el que veuen, el que fa mal als ulls, del que troben. Un gest senzill, pel que no cal ni córrer ni posar noms anglòfons, però que pot combinar l’actual ‘boom’ (una altra paraula anglesa) de l’anar i venir pels camins amb un cert exercici de vergonya col·lectiva per com ens podem carregar l’entorn.

Tant de bo no hagués d’existir, el plogging. Però mentrestant, per què no fer-ne?

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive