Diabetis gestacional en les embarassades del Maresme
Diabetis gestacional en les embarassades del Maresme

Una de cada 10 embarassades del Maresme pateixen diabetis gestacional

La xifra s'ha doblat en els darrers anys i una de cada dues diagnosticades desenvoluparà una diabetis entre 5 i 10 anys després del part

 L'11% de les embarassades tractades als centres del Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) són diagnosticades de diabetis gestacional, una xifra que quasi s'ha doblat en els últims anys. Del total de pacients diagnosticades, el 27% han requerit tractament d'insulina i una de cada dues desenvoluparà una diabetis entre 5 i 10 anys després del part.

La diabetis gestacional és una tipologia de diabetis que apareix en dones embarassades que abans no patien aquesta malaltia. Sol aparèixer durant la meitat de l'embaràs, entre les 24 i les 28 setmanes, i normalment es pot controlar amb dieta i exercici tot i que en algunes ocasions també requerirà tractament amb insulina.  

Els especialistes del Programa de Diabetis Gestacional del CSdM assenyalen que la possibilitat de patir la malaltia durant la gestació depèn, en part, de factors de risc ja identificats com que la pacient sigui major de 35 anys, tingui sobrepès, antecedents familiars de diabetis o un embaràs previ amb diabetis i que si no es controla pot comportar complicacions de salut. El Programa de Diabetis Gestacional del CSdM, creat el 1995, ha estudiat 34.000 embarassades i n'ha diagnosticat 2.800.

No controlada, la diabetis gestacional pot comportar complicacions tant per a la dona (dificultat en el part, preclàmpsia) com per al nadó (pes excessiu al néixer, hipoglucèmia, hipòxia o malformacions). Les dones amb diabetis gestacional han de seguir les recomanacions del seu metge, que principalment són: seguir una dieta equilibrada; realitzar exercici físic diari; controlar-se el sucre en sang; fer-se revisions regularment; i seguir el tractament prescrit pel metge.

El Consorci Sanitari del Maresme ha detectat aquestes dades en les pacients dels centres sanitaris que gestiona: l’Hospital de Mataró, l’Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, la Residència Sant Josep, i les àrees bàsiques de Mataró Centre i Cirera Molins (a Mataró) i la d’Argentona. 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive