El llúpol, el cultiu clau per tenir cervesa artesana
El llúpol, el cultiu clau per tenir cervesa artesana

El llúpol, el cultiu clau per tenir cervesa artesana

Un nou programa d’ajudes vol incentivar el cultiu d’aquest ingredient clau per a l’elaboració d’aquest tipus de cerveses

La cervesa artesana no és una moda ni una tendència, és una realitat. Cada vegada se’n fa, se’n consumeix i se’n vol més i per tant també el sector cerveser guanya pes i importància poc a poc a casa nostra.

El llúpol és un dels cultius que podria esdevenir una alternativa a cultius tradicionals en algunes zones atès l’increment de cerveses artesanals produïdes a Catalunya que estan apareixent al mercat en els darrers anys. L’èxit que estan tenint actualment les iniciatives productores de cervesa artesanal a Catalunya fa que es plantegi la possibilitat de la producció autòctona d’aquesta planta enfiladissa, imprescindible en el procés d’elaboració de la cervesa, per mirar d’obtenir aquesta matèria primera en el territori propi, cosa que pot donar al producte final un major valor afegit.

La cervesa artesana catalana està vivint una revolució. Actualment, 109 cerveseres n’elaboren 1.058 estils, corresponents a 4,77 milions de litres, un 20% més respecte del darrer any. El seu valor de mercat assoleix la xifra de 43 milions d’euros, cosa que representa l’1,8% de la quota de la cervesa genèrica al nostre país. La tria a favor de matèria primera autòctona se situa actualment en un 38% del total de cerveses artesanes catalanes; en concret, 11 empren maltes locals i 18, llúpols de proximitat. Pel que fa a I+D, la recerca es concentra, precisament, en els llúpols, ja que són els responsables de conferir un caràcter únic als estils de cervesa més demanats.

Cervesa artesana del Maresme

Cervesa artesana del Maresme

El cultiu del llúpol, molt lligat a la cervesa artesana a Catalunya

El llúpol és un cultiu d’alt valor afegit amb una elevada demanda. L’escassetat de flor de llúpol com a matèria primera en l’elaboració de cervesa converteix el llúpol en una alternativa a la diversificació de cultius, també en les comarques pirenaiques. A més, el desenvolupament de la producció i el consum de cervesa artesana a Catalunya fa que el llúpol tingui unes bones expectatives comercials.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat va publicar el passat 18 de març una convocatòria dels ajuts per un import de 62.538,45 euros per a l’establiment de noves plantacions de llúpol i reconversió i millora de plantacions existents, i per a l’adquisició de maquinària específica. L’import màxim per a cada persona beneficiària és de 20.000 €. Els ajuts tenen la finalitat d’assegurar el futur del sector del llúpol i evitar l’abandonament d’aquest conreu. D’aquesta manera, se’n garanteix la permanència en el temps i la rendibilitat i viabilitat a llarg termini.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive