Formatge reixagó, el parmesà català (i altres varietats)
Formatge reixagó, el parmesà català (i altres varietats)

Paula Saez

Formatge reixagó, el parmesà català (i altres varietats)

Si us agrada el formatge no podeu perdre l’oportunitat de tastar el Reixagó, d’origen català.

Als amants del formatge els hi agrada en qualsevol forma i varietat. Sigui suau o bé de sabor més fort, es pot menjar sol com a aperitiu, per fer una fondue o qualsevol altre plat al que li quedi bé un toc de formatge. Hi ha molts tipus diferents i avui us parlem d’una marca de Km 0 creada a Catalunya: el formatge reixagó. Amb diferents varietats i ofertes, no perdeu l’oportunitat de descobrir-lo i tastar-lo.

Reixagó i altres tipus de formatges

“Envoltada de camps i boscos, la finca es troba dins el municipi d'Olost (Lluçanès), a 100 km de Barcelona. Elaborem els formatges de forma totalment artesanal amb la llet crua de les vaques de la nostra rematada”, esmenten a la web oficial de Reixagó. Aquesta és la seva descripció i les de les altres varietats que produeixen a la formatgeria del mateix nom:

  • Reixagó: formatge anyenc de sabor dolç i afruitat, intens i amb certa picor a l'escorça. Es tracta del producte estrella d’aquesta formatgeria, que dona el seu nom. Amb un mínim d’un any de curació, s’obté un formatge de pasta dura, cuita i de llarga maduració que es pot aconseguir en peces senceres de 6 kg o bé en cunyes de 300 gr.
  • Reixagó Extra: formatge anyenc amb un sabor semblant al anterior però més intens. L’escorça és llisa, raspallada i de color groc-marró enfosquit per la pròpia maduració.
  • Sant Ignasi: formatge de pasta tova de coagulació làctica i amb crosta de florida blanca. Textura cremosa i de gust suau al inici, que liqua i s’intensifica segons avança la seva maduració, fins a crear el punt picant que el caracteritza.
  • Olost: formatge de pasta dura, de coagulació enzimàtica i de maduració mitja, amb un gust dolç afruitat que recorda a la mantega. D’escorça natural raspallada o d’escorça banyada amb ratafía.
  • Olost Ratafia: formatge curat de sabor dolç i afruitat. Més intens que l’anterior però amb característiques molt semblants.
  • Montreix: formatge de pasta tova de coagulació mixta, i amb crosta de florida blanca. Textura cremosa, de gust dolç i suau al inici, que s’intensifica afegint un petit punt amarg segons avança la seva maduració.
  • Tou de Lluçanès: : formatge de pasta fluïda de coagulació enzimàtica, entre molt cremós i liquat, d’aroma làctica que recorda a la mantega, d’intensitat dèbil al inici, incrementant-se segons avança la seva maduració.
  • Blau de Jutglar: formatge blau cremós de sabor equilibradament intens.

La formatgeria Reixagó assegura tenir les seves vaques en molt bones condicions. De raça “frisona”, totes han nascut a la finca i reben les millors cures i control. “Des de petites, se seleccionen les millors per a la seva criança i posterior munyida. Sembrem, collim i emmagatzemem a la pròpia explotació els farratges, per garantir una dieta acurada i controlada, complementa amb nutrients, tot per aconseguir la màxima qualitat de la llet”, comenten a la web. Quant a la finca, està situada al municipi d'Olost (Comarca del Lluçanès) prop del pantà i envoltada de camps, boscos; lluny de contaminacions i indústries.

Si volem comprar qualsevol d’aquests formatges per tastar-los, es pot visitar la finca o bé demanar-lo per Internet, ja que a la web oficial de la formatgeria compten amb una botiga en la que podem aconseguir cunyes, formatges sencers o bé seleccions de diversos productes per a casa nostra o bé per regalar a qualsevol amant del formatge. 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive