Des del passat diumenge 9 de maig les restriccions s’han alleugerit i es pot anar a sopar a bars i restaurants de nit, fins les 23h. Es tracta d’una bona notícia que molts ciutadans catalans esperàvem per poder començar a recórrer el camí que poc a poc ens retorni a una normalitat que enyorem. Aquesta llibertat ens permetrà visitar de nou els nostres restaurants favorits o descobrir-ne nous. Tot i això, és probable que encara passem una bona temporada demanant menjar a domicili. En relació a aquesta última idea, a continuació us parlarem de les anomenades “Cuines fantasma”, les quals estan ja presents en països com Regne Unit, Estats Units i Alemanya i actualment es troben en auge al nostre país.
Què són les cuines fantasma
“El concepte de cuines fantasma, "Ghost Kitchens" o Dark Kitchens, té com a objectiu crear un restaurant virtual on no hi ha un espai físic per a comensals sinó que els clients únicament poden ordenar el menjar a través de les plataforma de lliurament a domicili com Glovo Deliveroo, Just Eat, Uber Eats, etc”, detalla la pàgina web Madrid Ghost Kitchen.
Per suposat, aquest restaurant virtual ha de tenir un espai físic on es preparen els aliments, però la particularitat de les cuines fantasma és el fet de que no pertanyen a una sola marca o restaurant, sinó que es tracta d’una mena de coworking però orientat a l'hostaleria. La quantitat de conceptes de cadascuna dependrà de l'espai i les condicions del local en qüestió, a més de equipament i llicències que tingui cada cuiner o cuinera en el seu negoci.
Per què estan en auge?
La idea de “fantasma” ve de que en aquest locals no hi ha taules, ni cadires, ni cambrers. El distanciament social i la reducció d'aforaments en establiments no s'aplica, per la qual cosa han triomfat en gran mesura aquest darrer any 2020 i continuaran fent-ho en el futur. Aquest tipus de negocis conjunts s’estan popularitzant a ciutats espanyoles com ara Barcelona o Madrid, ja que molts propietaris de restaurants han decidit optar per aquest model al veure que tenir oberta la sala no els hi sortia rentable degut a les restriccions causades per la pandèmia de la COVID-19.
A l’actualitat, ja són centenars d'empreses amb locals físics els que estan optant per la modalitat virtual per obrir nous punts de vendes o bé per tancar definitivament els seus locals de cara al públic però mantenir-se amb la seva “marca virtual”. No és estrany que aquesta situació s’hagi acabat produint, ja que el sector de menjar a domicili va aportar 2.400 milions d'euros a l'economia espanyola, dels quals 600 milions pertanyen a les comandes per Internet.
Davant l’adversitat i el canvi, els qui volen sobreviure s’han d’adaptar a les noves tendències per poder continuar amb els seus negocis, tot i que sigui de forma compartida i batejats amb termes anglesos que serveixen per tapar una realitat preocupant abocada a un futur incert.
Comentaris