L’alfàbrega, aroma i gust del jardí a taula
L’alfàbrega, aroma i gust del jardí a taula

Redacció

L’alfàbrega, aroma i gust del jardí a taula

Consells i varietats d’alfàbrega per a cultivar a casa i per als seus usos culinaris.

L’alfàbrega és una herba aromàtica molt popular a casa nostra i un condiment especialment valorat de la cuina mediterrània. En podem tenir a casa i cultivar-la. A continuació, tipologies i consells:

Dolça alfàbrega

És una de les varietats d'alfàbrega més populars i es fa servir de manera profusa a la cuina. El seu fullatge és tendre i aromàtic. L'herba pot arribar a assolir de 12 a 18 centímetres. Utilitza un sòl fèrtil que sigui ric en matèria orgànica i cultiva-la en un lloc assolellat.

Alfàbrega genovesa

Una de les característiques de l'alfàbrega genovesa són les fulles planes i puntejades. A més, té un gust aromàtic i picant que la converteix en una de les millors varietats per platets italians i de pesto. Aquesta varietat és poc tolerant al fred i prefereix entre 6-8 hores de sol directe.

Alfàbrega tailandesa

Popular a les cuines de el sud-est asiàtic, l'alfàbrega tailandesa té un toc de regalèssia. Les seves tiges i fulles porpres la converteixen en una planta cridanera. Amb el temps perden el gust, per la qual cosa s'aconsella fer-la servir ben fresca. Aquesta planta és susceptible a ser danyada quan hi ha gelades. Rega-la moderadament i que tingui molt de sol.

Alfàbrega napolitana

Originària de la regió de Nàpols, les fulles verdes de l'alfàbrega napolitana són extraordinàriament grans i s'usen en sopes i plats de carn i peix. Necessita ple sol per a florir.

Alfàbrega nadalenca

És una barreja d'alfàbrega tailandesa i genovesa. El seu gust afruitat la converteix en una de les millors varietats per a amanides, begudes i tes.

Alfàbrega de llimona

El seu fullatge és tendre, de color verd clar i pot arribar a créixer entre 20 i 24 centímetres. No és ornamental com altres alfàbegues, però forma belles espigues blanques.

Alfàbrega de llima

Com la de llimona, aquesta varietat és una de les més gustoses gràcies a un exquisit sabor cítric. Les alfàbregues de llima i llimona es poden conrear en combinació i formen una parella excel·lent. Tria un lloc que rebi com a mínim sis hores de sol directe per plantar-les i no hi reguis en excés.

Alfàbrega grega

Només creix 8 polzades i, per tant, és una de les varietats més petites que pots trobar. Aquest tipus d'alfàbrega és una gran opció per a aquells amb poc espai. Les seves fulles són punxegudes i poden usar-se en guarnicions, plats de carn, amanides i sopes.

En general, els consells per a cultivar l’alfàbrega de manera adequada al teu jardí, regeixen els següents punts:

 • Tria una ubicació amb molt bon drenatge: ja sigui que vols plantar alfàbrega a l'hort o en un test, el drenatge ha de ser excel·lent. L'alfàbrega necessita sòl humit però no inundat, perquè aleshores és probable que comenci a emmalaltir de fongs.
 • Tria una ubicació que rebi molt de sol: un mínim de 6 hores al dia.
 • La temperatura: en general, l'alfàbrega és molt sensible al fred i fins i tot una gelada lleugera pot matar-la.
 • Com plantar-la? Cava un clot petit i planta l’alfàbrega a terra. No oblidis regar-la a fons. Quan facis els trasplantaments recorda que sigui a la tarda, quan el sol ja s’hagi post, perquè la planta no es deshidrati. Si tries plantar alfàbrega de llavor, escampa les llavors sobre la ubicació que has triat i cobreix-lleugerament amb terra. Rega a fons.

  Ja ho sabeu, podeu ser els jardiners (i cuiners) de la vostra pròpia alfàbrega.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive