bars i restaurants.
bars i restaurants.

La realitat i el futur més immediat de la restauració

El sector de la restauració és un dels més tocats per la crisi del coronavirus

Bars i restaurants ho estan passant realment malament d’ençà la crisi del coronavirus. No existeix la fórmula màgica per treure’ls d’aquesta situació, però en el següent article s’exposen algunes qüestions que poden tenir la seva importància en temps com l’actual. “Inversions que siguin necessàries i imprescindibles per llei per garantir la seguretat de treballadors i clients". Així ho resumeix Guillermo López, del restaurant Vinya Nova, en un detallat article de Mónica Ramírez a la revista gastronòmica digital 7Caníbales. L’exemple “el tenim amb la llei antitabac. Tenim la lliçó apresa. Van ser unes inversions brutals, però ara crec que no hi ha hagut grans errors en realitzar inversions que no puguin ser amortitzades.”

D’altra banda, en relació a serveis com el delivery, Guillermo López creu que en general desapareixerà un cop es normalitzi la situació. "Si no m'equivoco, el delivery registrava un increment anual del 12%. Durant la pandèmia he trobat articles dient que aquest percentatge ha augmentat entre un 40 i un 60%. I s'estima que, quan tot acabi, el creixement es mantindrà en un 15%. És a dir, que pujarà només tres punts respecte al que venia creixent. Això vol dir que si algú està fent grans inversions en delivery no sé jo si serà un servei que aguantarà aquests volums durant molt de temps.”

El condicionament de terrasses, en un altre sentit, és una d'aquelles inversions que compta amb bastants números per convertir-se en un camí de llarg recorregut. "Cada cap de setmana, sobretot en la temporada de calçots, rebutjàvem un percentatge considerable de clients perquè no els podíem acollir", explica Guillermo López. “Vam fer números per veure si era rendible condicionar la terrassa, i ens vam adonar que encara que només l’aprofitéssim els caps de setmana sortia a compte.”

El professor col·laborador d'Estudis d'Economia i Empresa de la UOC, Iván Ciudad, apunta un altre factor que pot ser important; comunicació, màrqueting i digitalització. El professor considera que una inversió fonamental rau en la imatge del local. “Aquells restauradors que hagin invertit amb l'objectiu que el client associï la seva imatge, no només a la qualitat del seu producte i servei, sinó també a un ambient més saludable i higiènic amb renovacions d'aire, freqüents neteges i desinfeccions, tindran un plus de confiança dels clients".

I el futur? Per l'especialista en economia, Iván Ciudad, “tot apunta a una depressió molt profunda i dolorosa per a molts. El nostre país no es caracteritza per recuperacions ràpides de les crisis. No va ser així, per exemple, durant la crisi financera de l'any 2008.” Ciudad afegeix que “el nostre teixit econòmic està format majoritàriament per autònoms, micropimes i pimes. Actualment hi ha més persones depenent d'un 'salari' públic que treballadors del sector privat cobrant una nòmina. Així doncs, les dades i els locals tancats que veig als carrers no em fan ser optimista en aquests moments. En definitiva, vivim una situació molt, molt complexa que ens planteja un futur d'incertesa per a moltes persones".

Finalment, l’editor d’una de les revistes científiques més prestigioses, The Lancet, Richard Horton, remarca que “més que una pandèmia, estem vivint una sindèmia. El que estem vivint és una crisi de molts tipus, sanitària per descomptat, però també social i política.” Totes aquestes reflexions es poden trobar en aquest interessant article.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive