Preocupen les males condicions dels cambrers en la temporada d'estiu a restaurants i hotels.
Preocupen les males condicions dels cambrers en la temporada d'estiu a restaurants i hotels.

Falten cambrers o falten bones condicions? Què diuen els experts

Descobrim les dues cares de la moneda en l’assumpte de la falta de cambrers i les condicions precàries en les que han de treballar.

L’estiu sempre ha estat una època de l’any en la que es necessiten contractar més cambrers per poder fer front a l’augment de clientela ocasionada pel turisme. Tot i això, aquest estiu de 2022, després de la relaxació de les restriccions relacionades amb la pandèmia de la COVID-19, molts hostalers s’han queixat de la falta de cambrers per treballar als seus restaurants, bars i altres establiments relacionats. Els motius són diversos i per aquí els analitzem tenint en compte les dos cares de la moneda en aquest assumpte.

Espanya es queda sense cambrers

Segons un informe realitzat per Hosteltur, els treballadors en hostaleria fan una valoració dels punts negatius del sector, en els que situen l’aspecte dels horaris com el menys atractiu (un 64%) mentre que el salari queda en un segon lloc (39%) per tancar l’enquesta amb un tercer lloc ocupat per la falta d’estabilitat laboral (20%), ja que molts d’aquests contractes són temporals durant uns quants mesos i després tornen a estar en situació de cerca de feina.

Segons dades facilitades pel portal de feina de Infojobs, el passat mes d’abril de 2022 va haver més de 17.000 ofertes en el sector hostaler, sis vegades més que en el cas de 2021: “A l'hostaleria hi ha una forta bretxa entre demanda i oferta. Des del sector s'incideix que els llocs que requereixen més qualificació i experiència no es cobreixen i que la formació no és d'acord amb les necessitats de les empreses. Molts llocs de treball es cobreixen amb gent no formada i això precaritza encara més la feina. Amb la recuperació de l'economia i el turisme caldrà treballadors formats”, comenten des de Infojobs i afegeixen que calen més titulats en FP per cobrir aquests llocs.

D’altra banda, Gerardo Cuerva, el president de Cepyme (Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa), ha negat que el dèficit de treballadors que pateix l'hostaleria es degui a un problema de salaris davant les declaracions de la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz al respecte, qui recomana augmentar els salaris i millorar les condicions per revertir la situació actual de dèficit de cambrers.  

“Algunes de les vacants que s’estan produint en territoris concrets i l’hostaleria tenen a veure que no es paga prou, no hi ha descansos, les jornades són esgotadores i els treballadors no poden conciliar la seva vida personal i laboral. No es tracta tant d'un problema d'absència de voluntat per treballar, sinó que les condicions de treball no són prou adequades i avantatjoses perquè els treballadors visquin a localitats, moltes sotmeses a un gran problema de tensió d'habitatge i molta afluència turística, perquè puguin treballar en condicions de dignitat”, esmenta Joaquín Pérez Rey, secretari d'Estat d'Ocupació.

És difícil detectar qui té la raó en tot aquest assumpte, ja que no tots els hostalers ofereixen les mateixes condicions als seus empleats. Tot i això, està clar que en general han de millorar si es pretén que la situació canviï i que aquest estiu de 2022 i en el futur la bretxa entre demanda i oferta al sector hostaler es redueixi i s’estabilitzi.  

Fonts: hosteltur, última hora

Comentaris (3)

Kiko Fa 1 any
Los expertos? Qué expertos? Personas que han trabajado en la hostelería por un mísero sueldo? Sino es así no son expertos de nada.
anonimus Fa 1 any
Bajo sueldo, mucho trabajo, horarios imposibles y desde que han bajado tanto las propinas, menos dinero. Como dijo Biden "... págueles más". Además los clientes son/somos maleducados o peor.
Mataroní empipat Fa 1 any
El que passa es que tenim un model d'hosteleria ancorat en el passat a on el cambrer es al escalafó mes baix i el que cobra menys. La realitat es que el cambrer es la cara visible del local. Es la persona que fa que la experiencia de pendre una beguda o menjar quelcom sigui millor o pitjor. Val mes que tots els anuncis que el restaurant pugui posar. Si es paguessin uns sous dignes i es contractessin per torns per tenir unes jornades normals, segur que troben treballadors.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive