El Gall d’Indi del ‘Thanksgiving Day’ americà, pas a pas
El Gall d’Indi del ‘Thanksgiving Day’ americà, pas a pas

El Gall d’Indi del ‘Thanksgiving Day’ americà, pas a pas

La celebració del Dia d’Acció de Gràcies, més popular fins i tot que Nadal als Estats Units, passa indispensablement pel gall d’indi farcit

En cosa de pocs anys, la celebració del Dia d’Acció de Gràcies tan genuïnament nord-americà a casa nostra ha passat de ser una anècdota a una moda més o menys estesa. No sembla que hagi de tenir l’èxit d’altres importacions ianquis com el Halloween o el Black Friday però en plena globalització és la cosa més normal del món que les tradicions i convencions acabin traspassant les seves fronteres naturals.

El Dia d’Acció de Gràcies és, als Estats Units, el ‘Thanksgiving Day’ i suposa en aquella cultura quelcom similar al que aquí és Nadal. El gran dia de retrobament familiar i celebració compartida. On? Lògicament a taula.

Nosaltres esperem al 24 de desembre i ells ja tiren el quart dijous de novembre. A partir d’aquí hi ha paral·lelismes: ambient familiar, cuina tradicional i un plat d’aquells sense el qual no s’entendria. El segon plat de Nadal més típic aquí seria el pollastre farcit, després de l’escudella i la carn d’olla. Als Estats Units ho fan a la seva manera amb un gall d’indi. I avui relatarem pas a pas com fer-ho, per si algú aquest any té pulsions de barres i estrelles i el dijous 24 de novembre vol cuinar-lo a casa. 

Ingredients

  • 1 gall d’indi gran i sencer ( d’aproximadament 6 kg )
  • 2 pomes
  • 5 branques d’api
  • 1 ceba
  • Per al farcit:
  • 400 gr. pa ‘de hogaza’ de blat de moro (les molles)
  • 200 gr. Cansalada viada a tires
  • 30 panses sultanes
  • 300 ml brou de pollastre

Per la guarnició

  • Puré de patates
  • 4 panotxes de blat de moro cuites
  • Melmelada de nabius

Elaboració

  1. El primer pas per fer el nostre gall d’indi d'acció de gràcies serà untar l’au amb oli d'oliva, salpebrar-lo i omplir-lo amb les pomes trossejades en grills grans. Aquest primer pas ens ajudarà a fer que el gall d’indi ens quedi sucós.
  2. Seguidament folrem les potes amb paper d'alumini perquè no se'ns cremin quan el posem al forn.
  3. Posem el gall d’indi a l'interior d'una bossa de rostir, però de grans dimensions. Les podeu trobar en botigues de gastronomia o botigues especialitzades en menjar nord-americà.
  4. A la bossa del gall d’indi també introduïm la ceba en trossos grans i l'api picat. Quan tenim tots aquests ingredients a l'interior de la bossa, la tanquem i la posem sobre una safata de forn.
  5. Posem la bossa al forn a 175 º C durant dues hores i mitja. La safata la col·locarem a la zona central intentant que el gall d’indi no tingui contacte amb les resistències de la part superior.
  6. Durant la cocció, just dues hores després, posarem paper d'alumini damunt de la bossa perquè no es cremi en excés.
  7. Un cop passades les dues hores i mitja, apaguem el forn, però deixem el gall d’indi a l'interior fins al moment de servir-lo.
  8. Mentre el gall d’indi es cou, avancem els acompanyaments típics d'aquest plat d'acció de gràcies: el farciment, que als Estats Units es diu stuffing. El farciment es podria cuinar dins el gall d’indi, però els americans el cuinen a part i posteriorment, amb els ingredients cuinats, l'omplen o els serveixen a part perquè el gall d’indi no es ressequi.
  9. Per preparar el stuffing ofeguem la cansalada viada amb la ceba molt picada en una cassola.
  10. Quan la ceba estigui transparent afegim les molles de pa, les panses i el brou. Barrejarem tots els ingredients fins que ens quedi una massa humida.
  11. Amb el gall d’indi i l’stuffing preparats, és moment d'obrir la bossa de rostir i recollir el suc amb l'api i la ceba. Aquest suc el reduirem per convertir-lo en la salsa que acompanyarà el plat. Els nord-americans l'anomenen gravy.
  12. En una safata posarem el gall d’indi tallat a rodanxes, però ho farem començant pel pit. Les cuixes, ales i altres parts se solen desossar perquè cada comensal pugui servir-se només la carn.
  13. A la taula servirem la carn de gall d’indi, la salsa gravy, l’stuffing, el puré de patata, les panotxes de blat de moro i la melmelada de nabius perquè cada comensal se serveixi la quantitat que desitgi.

Aquesta és una recepta de la nostra DO Cava que es fa ressò que des del Consell Regulador del Cava aconsellen acompanyar d'un cava gran reserva (més de 30 mesos).

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive