-
-

Sílvia Ruiz

Productes maresmencs a les taules de Nadal

Els àpats nadalencs són una bona oportunitat per consumir productes gastronòmics de la comarca, en especial el peix i la verdura

L’escudella, els caldos, els canapès... La varietat de plats que es poden cuinar per les festes de Nadal és molt àmplia, com també ho és la diversitat d’ingredients i el seu lloc d’origen. Procedents del Maresme es poden trobar molts dels productes típics que es consumeixen durant el Nadal. Menjar fresc i de proximitat disponible, per exemple, a les parades dels mercats de la Plaça Cuba i la Plaça Gran i a les botigues del seu voltant.

El producte local per excel·lència acostuma a ser el peix, fresc, abundant i de qualitat. La major part de l’àmplia gamma de peixos de la costa del Maresme prové del port d’Arenys de Mar. Així ho expliquen des de la peixateria Teresa, a la Plaça Cuba: “Tot el que tenim ara és típic d’aquí. Les gambes, els escamarlans, els calamarsos, les espardenyes, el rap, el lluç, les daurades, les escòrpores... Tot ens arriba directament d’Arenys”. En el cas del peix sobretot és molt important destacar aquest valor afegit que dona el concepte de proximitat. El transport dels aliments és curt i això fa que no es perdi la frescor, aconseguint la màxima qualitat del producte final a l’hora de consumir-ho.

Les fruites i les verdures del Maresme són també fàcils de trobar. “Típic de Nadal i del Maresme tenim les faves, els pèsols, la col d’olla, la mongeta i la carxofa, de Vilassar”, asseguren des de Fruites Parra, a la Plaça Cuba. I no cal sortir de la ciutat. Molts dels productes de la fruiteria Manolo i Olga, a la Plaça Gran, provenen directament de Mataró: “Tota la verdura és d’aquí: les pastanagues, les escaroles, els raves, els espinacs, l’enciam curt, els apis, la ceba tendra... Tot es cultiva aquí a les afores de Mataró”. Pel que fa a les carns i els embotits és cert que acostumen a venir de fora, tot i que es poden consumir molts productes d’altres comarques de Catalunya sense anar-se’n molt lluny. Malgrat això, encara es poden trobar alguns productes maresmencs. “Nosaltres, per exemple, tenim formatges que es fan a Vilassar de Dalt i que es venen molt bé”, afirmen des de la formatgeria i mantegueria Maresme, a la Plaça Gran.

El Maresme també és una terra rica en vins. Des del Celler Castellví, de la Plaça Cuba, destaquen tres de les varietats de vi maresmenc més importants: “De vins del Maresme tenim el Dolç Mataró, un vi ideal per postres i que ve d’Alella. D’allà també ho són el vi negre Parvus i la varietat típica d’aquí del vi blanc, l’Organic White Wine”, expliquen.

Incentivar l'economia local
L’avantatge de consumir productes del Maresme va directament lligada a la qualitat, però també a les ajudes que aquest consum suposa per incentivar l’economia local. Durant el Nadal, on les vendes acostumen a pujar, és el moment idoni per potenciar el sector alimentari de la comarca.


Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive