-
-

Sílvia Ruiz

Collit ben a prop de casa

Triomfa el producte de proximitat, cultivat per pagesos del Maresme que lluiten contra les grans explotacions i els aliments arribats de lluny

Per a una bona alimentació el factor proximitat és clau. A més de ser un incentiu per a l'economia local, el principal avantatge dels productes que fan un camí curt de l'hort a la botiga és el manteniment intacte del seu sabor i valors nutritius. Al Maresme nombrosos pagesos conreen fruites i verdures de temporada per vendre-les directament als mercats de la ciutat, lluitant així amb la forta competència dels productes de fora. La major part dels pagesos dels voltants de Mataró són petits i mitjans productors de fruites, hortalisses i verdures que fan una venda per autoabastir-se. És el cas de Cal Mama, a Cabrera de Mar, on conreen els productes per després vendre'ls ells directament a la finca. "Fem venda directa de tomàquets, maduixes, carbassons, albergínies, pebrots, cogombres... tot són hortalisses de la zona de Cabrera o el més a prop possible, com Vilassar", expliquen.

Un altre exemple és el de Pere Ribosa, un pagès que també cultiva a Cabrera de Mar productes frescos i de qualitat. "Tinc la parada els dissabtes a la Plaça de Cuba i tot el que porto és collit a casa", afirma. Ribosa cultiva tot tipus d'hortalisses i verdures, com enciam, pastanaga, pèsols, pebrots, tomàquets o patates. A més, en la seva feina té molt en compte un factor fonamental: "Treballo respectant el medi ambient i apostant sempre per la màxima qualitat". La venda directa a la pròpia finca o als mercats és la millor opció pels pagesos i productors d'avui dia. "El que surt millor és vendre directament, sense passar per intermediaris, i així treure el millor rendiment de preu del teu producte", asseguren des de Cal Mama. A més, expliquen que "viure de cultivar productes i portar-los a Mercabarna és cada vegada més complicat".

Però al Maresme també hi ha altres productors que tenen més clients a banda dels mercats. És el cas de Jaume Ribosa i l'empresa de la seva família a Cabrera. "Som una empresa petita amb diversos clients, entre ells Carrefour, algunes botigues de Mataró i majoristes", explica Jaume Ribosa. Cultiven tot tipus de verdures segons la temporada, des de cols i enciams fins a calçots, escarola, apis o faves. "Sembrem petites quantitats i molts productes diferents", afirma. En quant a la seva relació amb el Carrefour de Cabrera, des de l'empresa dels Ribosa estan satisfets amb el tracte rebut: "El preu amb Carrefour està pactat més o menys igual durant tot l'any i no hi ha problemes". 

La situació d'aquests petits i mitjans productors no és, però, gens fàcil. La competència de les explotacions més grans de fora del Maresme i Catalunya és un factor amb el qual els pagesos de la comarca han de lluitar. "Cada vegada hi ha explotacions més grans de fora i el petit productor ho té molt complicat", afirmen des de Cal Mama. "Hem de buscar-nos la vida venent el producte directament i a un millor preu", afegeixen. Jaume Ribosa també coincideix en que cada vegada hi ha més productes de fora, provinents de llocs com Almeria o Múrcia, i que "per això hem de treballar amb preus molt baixos, com els d'anys enrere". Ribosa, a més, afirma que "cada vegada hi ha menys pagesos, perquè costa i hi ha molts problemes". Els treballadors afirmen que és un sector que està en crisi des de fa ja molts anys, però busquen la millor opció per sortir-se'n. Per a Pere Ribosa la clau és "buscar-se la vida al mercat i treballar amb grans camps amb molta varietat de productes".

Guanyar en qualitat
Escollir proximitat és escollir qualitat. Per a una dieta sana i equilibrada els productes de proximitat són una peça fonamental. Quan una fruita o hortalissa és collida a casa fa un camí molt curt de l'hort a la botiga i arriba amb tot el seu sabor i potencial nutritiu, garantint així la màxima frescor. Al contrari, molts dels productes que es consumeixen avui dia fan un recorregut massa llarg, on els quilòmetres i l'emmagatzematge els fan perdre moltes d'aquestes qualitats i valors nutritius. En aquest sentit, l'Ajuntament de Mataró va promoure una campanya anomenada "Collits a Casa", incentivant la tria dels aliments de proximitat a Mataró identificant-los a les parades dels mercats de la ciutat.

Apostar per productes de pagesos i productors de la comarca suposa una ajuda també en altres  aspectes, com pel que fa a la dinamització de l'economia del territori. "És un incentiu per a la microeconomia de la zona. A més, hi ha la cura de l'entorn i menys contaminació col·lateral", asseguren des de Carrefour. Aquest centre comercial potencia des de fa molts anys aquests productes de proximitat oferint, entre d'altres, la verdura de Cabrera i la Conca de Tordera o el peix fresc de la Llotja d'Arenys. "Són molt apreciats pels clients i ara també estem incorporant nous productors locals d'alimentació i begudes", afirmen.

En general, des dels punts de venda busquen potenciar aquests productes de "quilòmetre 0" per a què siguin un atractiu pel client. Fruites Parra té el seu punt de venda al mercat de la Plaça de Cuba amb productes de Vilassar, Argentona o Arenys de Mar, com la maduixa, les prunes, la carxofa o la mongeta. Asseguren que "hi ha gent que sí que s'interessa per aquest tipus de productes i, per això, nosaltres ho tenim tot identificat amb cartells  que especifiquen si són del Maresme o de Catalunya". En general, la proximitat és un aspecte que la gent té en compte sobretot pel que fa a la fruita, les hortalisses i les verdura. "Però queda molta pedagogia per fer" matisen de Cal Mama.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive