Un moment d'una visita teatralitzada a la Llar Cabanelles.  Foto: Ivet Jornet Fotografia
Un moment d'una visita teatralitzada a la Llar Cabanelles.  Foto: Ivet Jornet Fotografia

Fal·lera per la Llar Cabanelles: més matinals i visites

Es reprenen aquest diumenge 19 les programacions matinals d’un diumenge al mes en aquest espai patrimonial en el que les visites teatralitzades tenen una alta demanda

Es compleix un any des de la reobertura (parcial, concreta, acotada, per dies) de la Llar Cabanelles a Mataró. Que les portes de la finca es reobrissin a la ciutadania després de dues dècades va ser una de les notícies de l’any a la capital del Maresme. Cabanelles és molt més que un antic centre d’assistència o sanitari o que una carpeta vella i descolorida sempre sobre la taula de temes per resoldre a Mataró. 

La Llar Cabanelles és un edifici imponent, una història de moltes històries i una mena de miracle (no per art de gràcia, amb una sèrie de “culpables”) que s’hagi mantingut tant de temps bo i no tenir activitat des de fa anys i panys. Cabanelles enganya i a Mataró hi ha un interès vertader per entrar-hi, per tornar-hi, per conèixer, per tornar-se-la a fer seva per part dels mataronins. Hi ha fal·lera per la Llar Cabanelles i aquests 12 mesos transcorreguts des de l’acord per a la reobertura entre la propietària (Càritas Diocesana) i un grup d’entitats que hi dinamitzen activitats de ciutat han servit per corroborar-ho.

  • Les entrades per les visites teatralitzades es poden comprar aquí
Llar cabanelles195
Un moment d'una visita teatralitzada a la Llar Cabanelles.  Foto: Ivet Jornet Fotografia

 

L’èxit de les visites teatralitzades

La Llar Cabanelles, un edifici catalogat i protegit que, certament, sembla estar tal i com la van deixar els seus darrers usuaris l’any 2.000. Té joies espectaculars com la capella i les seves parets sembla que hagin retingut les vivències de la molta gent que hi va passar, treballar o viure. Precisament explicar-ne tota aquesta història, les diferents etapes, és l’objectiu de les visites teatralitzades que la jove companyia mataronina Endramats hi fa des de la reobertura de fa un any. Per espai de menys d’una hora passeges per tota la Llar Cabanelles i vius les etapes, funcions i efemèrides de tota aquesta història.

Les visites són un èxit. El primer any van atraure 700 persones i com a novetat d’aquest 2023 a les diürnes, que solen fer-se coincidir amb els diumenges de ‘Matinals a Cabanelles’ (quan es pogramen actes socials i culturals al pati) s’hi afegeix un nou gènere: les vistes nocturnes. Són una experiènca que es val de la foscor del conjunt per ensenyar una dimensió una mica diferent. La mateixa història però amb una visita més fosca. El passat dissabte 11 de febrer es va estrenar aquest espectacle ‘La Nit a Cabanelles’ amb els tres torns exhaurits. També els propers passis de nit tenen totes les entrades venudes. La fal·lera de Cabanelles també passa per caixa. 

Un moment de 'La nit a Cabanelles'. Foto: Ivet Jornet Fotografia
Un moment de 'La nit a Cabanelles'. Foto: Ivet Jornet Fotografia


“Les visites nocturnes són una mica més experimentals. No és un espectacle de por però juguem amb el respecte que fa l’edifici de nit, en la foscor. Donem lots a les persones perquè s’hi vegin i tot plegat té un punt d’intriga”, explica Clara Bellavista, que és una de les actrius d’Endramats.

Les visites teatralitzades a la Llar Cabanelles és la carta de presentació d’aquesta companyia que vol dedicar-se al teatre social i si és a Mataró, la seva ciutat, millor. “Som una colla d’amics que hem estudiat junts a l’Aula de Teatre però fins a Cabanelles no havíem actuat per a tanta gent. Ens engresca i ens il·lusiona poder repetir temporada de les visites de dia i afegir aquesta de nit”, explica Bellavista.

Més matinals i sorpreses

La programació pròpia de Cabanelles va més enllà de les visites teatralitzades. També s’hi seguiran celebrant les Matinals i altres actes de ciutat. De fet, és probable que per Les Santes 2023, Cabanelles torni a ser un espai per a la Festa Major. La voluntat de la programació d’aquests actes d’abast de tota la ciutat és la d’obrir la finca i que hi passin coses amb participació ciutadana, amb entitats, amb arts com música i circ o dansa. Cabanelles esdevé més que un edifici monumental i és tota una parcel·la que és rellevant i estimada. 

  • Diumenge 19 de març al matí
  • Dissabte 15 d’abril a la tarda
  • Diumenge 21 de maig al matí
  • Diumenge 18 de juny al matí
El pati de Cabanelles, un espai sensacional. Foto: R. Gallofré
El pati de Cabanelles, un espai sensacional. Foto: R. Gallofré

 

Esperant a Càritas Diocesana

L’actual situació de la Llar Cabanelles no deixa de ser un estadi intermedi abans que la seva propietat, Càritas Diocesana, d’acord amb l’Ajuntament de Mataró decideixin i facin públic a què es destinarà tot l’equipament i la finca. Les negociacions progressen i ben aviat podria haver-hi novetats sobre la que ha de ser la Cabanelles del segle XXI. 

Comentaris (2)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive