El comissari de l'any Ràfols Casamada, a la Nau Gaudí de Mataró. Foto: ACN
Notícies relacionades
El comissari de l'any Ràfols Casamada, a la Nau Gaudí de Mataró. Foto: ACN

capgros.com / ACN

Arrenca l'any Ràfols Casamada amb una doble exposició a Mataró i a Argentona

Les mostres a la Nau Gaudí i al Museu del Càntir, provinents de la col·lecció Bassat, inicien la celebració del centenari del pintor català

Diverses entitats privades, de la mà dels familiars de Ràfols Casamada i Maria Girona, commemoren aquest 2023 el centenari del naixement d'un matrimoni d'artistes que ha esdevingut peça clau de l'art contemporani català. El comissari de l'Any Ràfols Casamada-Maria Girona, Bernat Puigdollers, explica com tots dos van impulsar una "renovació plàstica" en ple franquisme, obrint noves vies d'expressió tant en el terreny pictòric com en el món de la pedagogia i la literatura. El primer dels actes commemoratius és una doble exposició repartida entre el Museu el Càntir d'Argentona i la Nau Gaudí de Mataró a través de la qual s'explica l'evolució pictòrica de Ràfols Casamada, que va fer de l'abstracció i la indefinició el seu signe d'identitat.

Ràfols Casamada, de fet, va començar en la figuració, seguint l'estela del seu pare, que era pintor i retratista, però amb el pas del temps va veure que aquella pintura no era suficient per a ell i va començar a explorar noves maneres de representar el mon i allò que l'envolta. "Es va despulla de qualsevol retòrica i narrativitat", explica Puigdollers.

L'artista va evolucionar cap a un món d'espais i llums que li va permetre representar "allò que hi ha darrere de la realitat, movent-se en el terreny de la indefinició". Aquesta evolució en la seva obra es ben present en la doble exposició que aquesta setmana s'ha inaugurat al Maresme a partir de les obres de la Col·lecció Bassat.

64b6cb72 a377 4c22 8708 e62279489214

Presentació de l'exposició a la Nau Gaudí. Foto: ACN

 

El fons artístic el publicista és, segons Puigdollers, una de les col·leccions més importants de Ràfols Casamada, amb més d'un centenar d'obres, de les quals n'hi ha 44 exposades a la Nau Gaudí de Mataró i 13 al Museu del Càntir d'Argentona per commemorar el centenari del naixement de l'artista.

La mostra recull sis dècades de treball, des de finals del anys 40 i fins les últimes obres dels primers anys del nou mil·lenni, amb un pes destacat d'obres de la dècada dels 70, etapa clau que marca la maduresa plàstica del pintor. "És una porta d'entrada per a qui no el conegui i permet aprofundir en el seu llegat pictòric als que ja el coneixen", explica el comissari.

Durant la commemoració de l'efemèride, també es preveuen mostres conjuntes i monogràfiques de l'obra de Girona, gràcies a la participació d'altres entitats. A més del Consorci Museu d'Art Contemporani de Mataró, també participen de la commemoració la Fundació Vila Casas i la Fundació i l’Escola EINA.

ae5c03e5 a535 4eb9 8161 42f0dd20a1a6

Exposició al Museu del Càntir d'Argentona. Foto: ACN

En aquest sentit, els mesos de maig i juny, l'Escola EINA programarà l'exposició 'Ensenyar és aprendre: Ràfols Casamada i Maria Girona', mentre que al setembre la Fundació Vila Casas acollirà la mostra 'Maria Girona: contemporània de si mateixa'. En aquesta exposició tornarà a tenir un pes important la Col·lecció Bassat, que cedirà 40 peces de l'artista.

Durant l'any també prenen part entitats estretament lligades amb l'obra dels artistes com la Fundación Juan March, la Fundació Palau i Fabre de Caldes d'Estrac, la Fundació Perramon de Ventalló, la Biblioteca de Catalunya o la Fundació Ràfols Casamada-Maria Girona de Capellades.

Els actes commemoratius s'allargaran fins la primavera de l'any 2024, quan la celebració es traslladarà a Palma de Mallorca. Per a aquelles dates es prepara una gran exposició comissariada pel mateix Bernat Puigdollers  i amb la que es vol aportar una mirada profunda al conjunt de l'obra de Ràfols Casamada

Comentaris (1)

Jaume Fa 10 mesos
Tant de bo tingui l'èxit que mereix

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive