Alta Alella celebrarà enguany la seva 23a verema amb projectes de futur ambiciosos. Un dels més icònics és l'obertura al públic de la 'viblioteca', una col·lecció privada d'algunes referències d'anyades antigues que la família Pujol-Busquets Guillén conserva sota clau. La consolidació del projecte fa que ara ja disposin de vins i caves "excepcionals" que fa més de 20 anys que estan embotellats i amb una "gran capacitat de guarda", detalla la copropietària i segona generació de la família, Mireia Pujol-Busquets. En paral·lel, l'empresa segueix el seu pla d'expansió i preveu incrementar en el llarg termini fins al 50% l'àrea de cultiu, passant de les 60 hectàrees actuals a un màxim de 90, gràcies a les darreres inversions en terrenys.
- Establerts a la finca de Can Genís d'Alella des de 1991, la família Pujol-Busquets Guillén elabora vins i caves ecològics des de 2001.
- Són elaboradors integrals –el 100% del producte s'elabora dins la propietat– i tenen en els escumosos gran reserva una de les senyes d'identitat de la marca.
En aquesta línia de productes prèmium, Alta Alella compta des dels seus inicis amb una 'viblioteca' d'edicions limitades de productes seleccionats que s'han anat guardant anyada rere anyada. "Sempre guardàvem alguna ampolla per a nosaltres", explica Mireia Pujol-Busquets. I és que fins ara en feien un ús privat i només es destapaven ampolles en celebracions familiars.
Des de ja fa uns anys, però, es va començar a comercialitzar la versió 'evolució +' de l'Alta Alella Mirgin Exeo, un dels productes que fan des del primer any. "Hem vist que als 'winelovers' els agrada molt i per a nosaltres ha estat un gran descobriment veure la capacitat de guarda que podien tenir els nostres vins", reflexiona Pujol-Busquets.
És a partir d'aquí que el celler ha començat a "compartir" els darrers dies "molts més vins i moltes més anyades" entre amics i coneguts del sector amb una rebuda "brutal" per part dels experts. El Lanius o l'Orbus de 2003 son algunes de les 'joies' de més guarda. "Estem plantejant que aquesta sigui una col·lecció compartida i pugui arribar a tothom", admet Pujol-Busquets.
Arribar al mig milió d'ampolles anuals
En paral·lel, el celler treballa també en l'ampliació de la seva capacitat de producció en els pròxims anys. Després de la pandèmia, Alta Alella va començar a comprar nous terrenys a l'entorn de la finca familiar amb l'objectiu de créixer en capacitat de cultiu. De les 60 hectàrees actuals es podria passar a un màxim de 90 en els pròxims anys, tot i que no s'han fixat terminis. Són vinyes que creixen en sauló, un sòl sorrenc de granit en descomposició que aporta als vins una acidesa natural excepcional, característiques de la DO Alella. "Hem invertit molt en poder-nos quedar al nostre territori. El nostre objectiu era elaborar els vins amb el nostre raïm i cultivant-lo nosaltres", es felicita Pujol-Busquets.
Algunes de les noves terres ja s'han començat a conrear, però són ceps que no produiran almenys fins l'any vinent. Tot i això, la majoria s'espera que donin fruits d'aquí a dos o tres anys. La propietat espera que en els pròxims "cinc o sis anys" es puguin arribar a comercialitzar 500.000 ampolles anuals, entre vins i caves, respecte les 300.000 actuals.
Comentaris (1)