Gorg el Molí dels Murris, una de les joies de la Garrotxa més enllà dels tòpics. Foto: V. B.
Gorg el Molí dels Murris, una de les joies de la Garrotxa més enllà dels tòpics. Foto: V. B.

Un cap de setmana a La Garrotxa, més enllà dels tòpics

A banda de volcans, fagedes i pobles tan bonics com saturats, la comarca més bonica de Catalunya ofereix moltes altres propostes patrimonials i naturals menys massificades

La Garrotxa és un autèntic paradís. Però la comarca més bonica de Catalunya, plena de boscos màgics i inspiradors, paisatges volcànics únics i pobles d’autèntica postal, també pot ser un infern per al visitant. La massificació dels seus principals atractius turístics poden arruïnar l’experiència, perquè ningú vol passejar entre faigs o resseguint muralles medievals com si ho fes dins d’una llauna de sardines.

Paisatges d'impressió, pobles ben conservats i rutes per perdre-s'hi

Per sort, La Garrotxa, a tan sols una hora i mitja en cotxe des del Maresme, ofereix tants atractius que també és possible trobar veritables perles sense caure en els clixés. En aquest pla de cap de setmana us oferim un seguit d’alternatives tant paisatgístiques com patrimonials que fugen dels “clàssics” garrotxins. És a dir, no espereu trobar-hi ni la Fageda d’en Jordà, el Croscat o Santa Margarida, Santa Pau, Besalú o Castellfollit de la Roca. Però no hi faltaran pas paisatges d’impressió, pobles magníficament conservats i rutes per desconnectar.


Sant Feliu de Pallerols i les aigües nervioses del Brugent

sant feliu pallerols

Sant Feliu de Pallerols, vila de gran tradició farinera. Foto: V. B. 

Amb menys turistes que altres viles, però amb el mateix encant

Al bell mig de la Vall d’Hòstoles, banyat pel riu Brugent, a l’ombra de la serralada de Collsacabra, rodejat de gorgs idíl·lics (després en parlarem) i punt de pas de la via verda del Carrilet Sant Feliu de Pallerols és un fantàstic campament base per explorar la comarca. Però el poble en sí també val molt la pena. Sense tants turistes com en altres municipis de la zona amb més renom, el nucli antic de la vila, de gran importància durant l’edat mitjana, s’han mantingut molt ben conservat i és realment pintoresc.

Bolcat sobre el Brugent (afluent del Ter que fa honor al seu nom amb corrents que flueixen amb nervi i brogit), destaquen edificis com el molí de la Conqueta, que recorda el passat fariner i draper del poble; o la capella i el pont medieval de Sant Sebastià. La impressionant església parroquial del segle XVI, el carrer Sant Sebastià que transcorre paral·lel al Brugent o el carrer d’en Puig, amb el seu traçat de fa cinc segles, conviden a deambular per una vila que ofereix molt més del que sembla a simple vista.

1644935051562

La Vall d'Hostoles, als entorns de Sant Feliu de Pallerols

On fer un àpat

  • Ca La Matilde. Ofereix tot allò que es busca a un restaurant de la Garrotxa: cuina volcànica basada en producte de la zona, seguint el receptari tradicional i amb la presentació cuidada, i a preus assequibles. Una aposta segura on destaquen els rostits i els canelons, però tant el menú com la carta són molt variats.

On allotjar-se

  • Casa Prat. 100 ressenyes i cap d’ella negativa deu ser alguna mena de rècord a Google. Aquest allotjament al cor del municipi ofereix habitacions en una gran casa amb un jardí privat, jacuzzi i tot cuidat fins al darrer detall, per a una estada on realment desconnectar, i també ideal per anar-hi amb nens.

Els Hostalets d’en Bas. Parada i fonda

iStock 1349923287

Hostalets d'en Bas, conjunt històric i artístic. 

Les llargues balconades de fusta dels edificis són el símbol del poble

El nom del poble ens dona les claus de la seva història i ubicació. La vila va néixer a l’entorn d‘un hostal i al peu de l’antic Camí Ral que connectava Olot amb Vic, per la Vall d’en Bas, una de les més boniques (i mira que hi ha competència) de la Garrotxa.  Hostalets d’en Bas és un municipi menys antic que els medievals Besalú o Santa Pau, ja que es va crear al segle XVIII, però el nucli antic s’ha conservat gairebé intacte des de llavors i endinsar-se en els seus carrers és un veritable viatge la passat.

Les llargues balconades de fusta del carrer Teixada, amb totes les cases gairebé idèntiques ben arrenglerades, és una de les estampes més típiques de la vila, catalogada com a conjunt històric-artístic. Però potser encara més bonic és el carrer de Vic, on les cases centenàries es complementen amb unes vistes magnífiques als Falgars d’en Bas i a les seves espectaculars cingleres. Un paratge natural preciós, a tir de pedra del municipi, on es poden visitar punts com l’ermita de Sant Miquel i gaudir de panoràmiques que abracen des del Canigó fins al mar banyant el Golf de Roses.

iStock 673926614

Una altra vista d'Hostalets d'en Bas, un dels pobles amb més encant de La Garrotxa

On fer un àpat

  • Restaurant L'Hostalet. Per ser un poble tan petit, Hostalets d’en Bas té un a oferta gastronòmica àmplia i ben variada. Aneu on aneu, encertareu, però aquest cop triem un dels establiments amb més solera, el restaurant Els Hostalets. Peus de porc farcits amb marisc, galta de porc regada amb ratafia... Per morir-s’hi de gust.

On allotjar-se

  • Apartaments Colomer-Culell. Allotjament en un entorn magnífic a tocar de tota mena de rutes i a pocs minuts del poble, restaurant, jardí amb piscina, animals de granja... Ideal per anar-hi en família i per gaudir de tranquil·litat.

Beuda i el romànic de l’Alta Garrotxa

1644935192344

Església de Sant Feliu de Beuda. Foto: V. B.

Beuda és una vila minúscula rodejada de boscos i turons plens d'ermites

Besalú sempre mereix una visita, però en temporada alta es fa insuportable quan hi portes més d’una hora. Però ben a prop, a tir de pedra de cotxe o inclús en una excursió a peu agradable entre rouredes, hi trobem una bona via d’escapatòria. Es tracta de Beuda, a la falda de la serra del Mont. La vila, minúscula, se’ns presenta trufada de patrimoni romànic, amb l’església de Sant Feliu, amb una valuosa pica baptismal del segle XII. Als entorns hi trobem altres edificis similars, com ara les esglésies de Sant Pere de Lligordà i Santa Maria de Palera, les dues del segle XII. A tocar hi ha el Sant Sepulcre de Palera, de tres naus i campanar de paret de dos ulls.

El millor de Beuda és que ofereix un patrimoni ben considerable emmarcat en un entorn privilegiat, que esdevé un mirador des d’on es pot observar gran part de la Garrotxa i de la plana de l’Empordà. Perdre’s pel magnífic escenari que desplega l’Alta Garrotxa és una experiència imprescindible per aquells qui necessitin, per un temps, allunyar-se de tot i de tothom. Una zona muntanyosa culminada pel santuari de la Mare de Déu del Mont, monestir benedictí del segle XIV des d’on gaudir d’unes vistes dels entorns d’autèntic vertigen, presidides per un monument a Jacint Verdaguer, el poeta que va glossar les meravelles d'aquest edifici religiós.

santuari mare de déu del mont

Santuari de la Mare de déu del Mont, amb el monument a Verdaguer

On fer un àpat

  • Restaurant Montserrat. És l’únic restaurant que trobem a Beuda i les seves proximitats (evidentment hi ha moltes opcions a Besalú) però estem de sort, perquè hi trobarem menjar casolà, de proximitat, amb bones quantitats i preus ajustats. Uns cargols excel·lents i bons arrossos i botifarres. Ideal també per a esmorzars de forquilla.

On allotjar-se

  • Can Homs. Una masia absolutament espectacular, del segle XVIII totalment restaurades amb unes vistes que deixen astorat. Pot allotjar fins a cinc persones amb totes les comoditats, que a més gaudiran d’un jardí de 3.000m2, piscina, barbacoa... En fi, un autèntic luxe.

El país dels mil gorgs

iStock 1331107131

Gorg d'El Molí dels Murris, a les Planes d'Hostoles

El Molí dels Murris és un dels gorgs més espectaculars i accessibles

Hem promès al principi del reportatge que fugiríem dels tòpics, però és ben cert que recomanar una visita als gorgs de la Garrotxa és de les coses més mainstream pel que fa a escapades de cap de setmana a Catalunya. Però si no és estiu, quan es massifiquen en excés (fins al punt que es cobra entrada per accedir-hi), segueixen sent una visita que val molt la pena. Els més coneguts es troben als entorns de la Vall d’Hostoles, entre Sant Feliu i Les Planes. Hi ha opcions per donar i per vendre, però una dels més recomanables és el gorg del Molí dels Murris, de fàcil accés amb una caminada agradable de mitja hora en lleugera ascensió des de l’aparcament de la C-63. Si tenim la sort d’arribar-hi i no trobar-hi ningú (matineu!) contemplar-lo és una experiència gairebé zen.

A qui no els importi fer una mica més d’esforç per obtenir una recompensa més gratificant, els animem a prendre una ruta diferent. Fins a Sadernes, a 15 minuts en cotxe des de Castellfollit de la Roca, i camí amunt fins al Gorg Blau. No és una excursió complicada (es pot fer amb nens) però sí una mica llarga (prop de 2 hores i mitja) i en pendent lleu però constant. En arribar, però, ens oblidarem d’immediat del cansament acumulat, trobant-nos davant d’una piscina natural única al país, que sembla sortida d’un somni. L’excursió també ens permet descobrir l’ermita de Sant Aniol d’Anuja, del segle XI.

iStock 1356532071

Gorg Blau de Sant Aniol d'Anuja

On fer un àpat

  • Casa de Curry. Davant l’abundància de restaurants de cuina catalana a la zona, aquest cop us proposem quelcom ben diferent, un establiment especialitzat en cuina índia a Les Planes d’Hostoles, valorat com un dels millors restaurants de la comarca a TripAdvisor. Plats molt autèntics, multitud d’opcions vegetarianes i un tracte molt proper. Qui ho prova, repeteix.

On allotjar-se

  • Molí de Sadernes. A peu de l’inici de la ruta cap al Gorg Blau hi trobem aquesta fantàstica casa rural ideal per a grups, amb encant i alhora perfectament equipada: llits còmodes, sala de bany completa, barbacoa, wifi, jardí amb zona condicionada per als infants. Ideal com a base per a mil i una excursions.
  • El Llober. Si voleu allotjar-vos prop dels gorgs de la vall d’Hostoles, aquesta és l’opció ideal, a l’inici del camí que us porta al gorg del Molí d’en Murris. De nou un allotjament rural en una magnífica masia restaurada, que inclou uns esmorzars de campionat.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive