Júlia Gaset és la guanyadora de la primera edició del Concurs del conte de Les Santes, organitzat per Capgròs. El seu conte ‘En Bernat al país dels gegants’ ha estat escollit pel jurat com el millor dels 24 títols que han concorregut a l’edició d’enguany. Gaset, nascuda a Mataró l’any 1943 i resident a Argentona, veurà el seu text publicat com el 15è Conte de Santes de Capgròs amb il·lustracions de la mataronina Anna Torralba. Es presentarà el proper mes de juliol i com sempre estarà disponible gratuïtament. El concurs està patrocinat per l’escola d’idiomes Inlingua de Mataró i el jurat l’han conformat l’escriptora Lola Casas, la psicoterapeuta gestalt i terapeuta en moviment corporal Teresa Fernàndez, i, en representació de Capgròs, l’adjunta a direcció Roser Muñoz i la filòloga Marta Ramis. Gaset va rebre el guardó, dotat amb 300 euros, dilluns passat a la seu d’Inlingua.

“No m’ho esperava i m’ha fet molta il·lusió” explica Julià. Als seus 75 anys, mai s’ha dedicat professionalment a la literatura, però té bagatge perquè sempre ha estat la seva gran afició. Havia escrit poesia i, en els darrers anys, contes per als seus nets. Precisament ‘En Bernat al país dels gegants’ és un conte que l’autora va inventar-se per a un d’ells, en Bernat, qui “em muntava un drama cada cop que passàvem per davant l’Ajuntament i no hi era en Robafaves”. Julià va imaginar-se el lloc on els gegants viuen quan no són a la ciutat de Festa Major, i va portar-hi en Bernat de viatge. Quan va veure la convocatòria del concurs de Capgròs, va decidir-se a transformar-lo en un conte escrit, i ara tothom, no només el seu net (que avui ja té 14 anys) el podrà llegir. Per a Julià tot plegat és especialment important degut a la intensa relació que ha mantingut tota la vida, ja des de ben petita, amb Les Santes, i especialment amb en Robafaves. “N’estic enamorada, a molts mataronins ens passa, que creiem que no hi ha cap gegant tan bonic com aquest”, relata.

El conte es presentarà al Pati de Can Marchal durant el mes de juliol, a tocar de Les Santes, en una cita on es repartiran exemplars gratuïtament i hi haurà activitats per a tota la família. El jurat ha escollit quatre títols finalistes: ‘L’Eric, la Beta i la Momerota’, de Víctor Reca; ‘El foc del Drac’, de Cesc Torner, El casc d’en Robafaves, d’Anna Maria Comas; i La capa màgica, de Bruna Sala. Tots ells es publicaran a les edicions del setmanari Capgròs del proper mes d’agost.