El litoral mataroní té des de fa gairebé 63 anys una escultura de les Santes submergida. Va ser una iniciativa duta a terme el 28 de juliol de 1955, amb una obra de l'artista local Jaume Arenas. La peça es va submergir a les roques d'en Nin Armat, també conegudes com La Boia, a uns set metres de profunditat i a una milla de la costa. Arenas, al costat de Josep M. Diamant, van tenir aquesta iniciativa per potenciar la delegació a Mataró del Centro de Recuperación e invastigaciones submarinas (CRIS) i engrescar a tots els submarinistes de la ciutat.

Fa un any l'Ajuntament es va proposar construir una rèplica de bronze de l'escultura, ja que l'original de 1955 presenta grans dificultats de manteniment per la poca duresa del material. El plom original es dissol amb aigua salada i contamina el medi marí. Per aquest motiu s'ha creat una nova escultura, feta a partir del guix de l'original que es conserva al Museu de Mataró, que ja va servir pel primer motlle. Per tant la seva imatge serà molt similar, mentre que la petxina que la caracteritza s'ha reproduit a partir del projecte de l'artista mataroní Josep M. Gomis. 

El 28 de juliol de 1955 hi va haver un dels actes més celebrats de la Festa Major, es va submergir una escultura de les Santes davant del litoral de Mataró, obra de Jaume Arenas. 63 anys després, el pròxim 20 de juliol l’escultura tornarà al seu punt original, amb una imatge renovada i feta d’un material nou. El dia 13 de juliol a Ca l’Arenas s’inaugura una doble exposició que aproparà al visitant a la història del periple de les Santes de Jaume Arenas i també permetrà conèixer l’obra i la trajectòria d’aquest pintor mataroní, en el centenari del seu naixement. Les feines han estat supervisades pels tècnics municipals i l’escultor Perecoll. 

Aquests dies no hi ha escultura de Les Santes submergida. La peça e plom es va extreure el passat 8 de juny amb la col•laboració del Port de Mataró l’SPAS i Blaumar i des de llavors formen part del fons d’escultura pública municipal, un cop feta la restauració. El proper dia 20 de juliol a les 9 del matí  les Santes se submergiran al Port abans de ser traslladades al lloc on reposaven originalment. El pailebot centenari Santa Eulàlia i altres embarcacions de la ciutat les acompanyaran. Petards i repic de campanes indicaran el moment en què les noves Santes vetllaran de nou, des del mar, la vida de la ciutat. La immersió de la nova escultura és un dels actes centrals de dues commemoracions: la del naixement de Jaume Arenas (Mataró 1918-1983) i de la construcció del vaixell Santa Eulàlia del Museu Marítim de Barcelona que es podrà visitar al Port el 18 de juliol a la tarda, el 19 de juliol tot el dia i el 20 de juliol a la tarda.

Dues exposicions

Relacionat amb la restauració de l’escultura, el Museu de Mataró inaugura dues exposicions a Ca l’Arenas el 13 de juliol a les 19.30 h.Per un cantó, "Les Santes al mar", que es podrà veure a la planta baixa, recull la història del periple de les imatges de les Santes de Jaume Arenas, amb fotografies, pel•lícules i documents que van des de l'any 1955, quan les va fer i es van submergir al mar, fins a l'actualitat. També es podrà veure una filmació del procés d'extracció de l'escultura del fons del mar. Per altre, a la primera planta "Colors d'aigua" mostra una selecció de l’obra d’en Jaume Arenas. Els diferents apartats temàtics: retrats, fantasies, mar i cel... formen un univers artístic i personal creat pel pintor a partir de l'aquarel•la, tècnica en què va destacar.