Un petit llibre manuscrit, datat a Mataró el 1776, conté Els Pastorets més antics de Catalunya. Així ho creuen els dipositaris de l'escrit, el Museu Arxiu de Santa Maria. Es tracta d'un text dramàtic amb el títol "Lo Acte del Naxament del Niño Jesús, altrament anomenat Los Pastorets", signat per Manuel Verdaguer, un mestre mataroní. Està escrit en castellà, seguint la tradició dels Autos del Nacimiento del segle XVII. Però les acotacions són en català.

El llibre manuscrit, que va ser donat per Carles Aguilera al Museu Arxiu, es pot veure aquests dies al Museu de Mataró en el marc de l'exposició “Qui sóc vull contar-vos...”, que commemora els cent anys d’Els Pastorets de Mataró de Sala Cabanyes. L’estudi sobre aquest manuscrit es publicarà al número 117 (gener 2017) de la revista “Fulls del Museu Arxiu”, signat pel filòleg Jordi Malé, membre del Museu Arxiu de Santa Maria.

Un altre descobriment

L'historiador Héctor López, membre del Museu Arxiu de Santa Maria, ha fet una altra descoberta vinculada a aquesta recerca. Es tracta d'un document que conté la referència més antiga que es coneix a les representacions d’Els Pastorets a Catalunya. L'ha trobat en un decret de 1678 del bisbe de Barcelona, Alonso de Sotomayor, en el qual es prohibeixen representacions teatrals durant diverses festivitats, entre elles Els Pastorets el dia de Nadal. Aquest document es conserva a l'Arxiu Diocesà de Barcelona.