L’arquitectura sota el prisma de l’experimentació. Aquesta és la nova proposta del centre Can Xalant que, amb el nom de “We Can Xalant. Laboratori d’arquitectures nòmades i autoconstrucció”, pretén desenvolupar una unitat mòbil entesa aquí com una extensió del mateix centre cap a l’espai públic. A més, la iniciativa, plantejada pel col·lectiu a77 i per l’artista Pau Faus, s’inscriu dins de Disonancias 2009, en col·laboració amb l’empresa Trànsit Projectes, té també com a objectiu reinterpretar l’antiga construcció de Tadashi Kawamata, “Xiringuito de Mataró”, que es va cremar en un lamentable incendi a mitjans de 2008.
Per donar vida i forma al projecte, un grup de 15 persones vinculades al món de l’arquitectura, el disseny, l’educació o la sociològia, entre d’altres, participaran en aquesta experiència col·lectiva a través d’un workshop amb el qual es pretenen desenvolupar noves estratègies d’anàlisi i intervenció sobre un territori, explotar dinàmiques de col·laboració i obrir noves reflexions sobre estructures arquitectòniques mòbils i flexibles per a usos culturals. Així, el Laboratori es projecta com un procés socio-constructiu fonamentat tant en la construcció física com en el delineat dels programes i l’agenda d’activitats que s’activarà per a la continuïtat en el temps d’aquestes arquitectures.
Pel que fa al grup a77, format pels arquitectes Gustavo Diégues i Lucas Gilard, es basa en la producció d’objectes que utilitzem en la vida quotidiana a partir de materials descartats que tenen una mida homologable a les peces emprades en arquitectura. A 77 convida a una reflexió sobre el territori de l’àrea metropolitana de Buenos Aire tot integrant l’experimentació en matèria d’habitatge mitjançant el concepte Plug and live system. L’altre impulsor de “We Can Xalant”, Pau Faus, combina la seva tasca professional com a arquitecte amb la realització de diversos treballs creatius i de recerca dins l’àmbit artístic.
Comentaris