-
-

R. R.

Victor Alexandre critica la visió 'hispanocèntrica' de TV3

L'escriptor presenta al Robafaves el seu llibre "TV3 a traïció" en el marc dels actes del Correllengua

“No és un llibre fet per destruir perquè jo m'estimo aquesta casa: és la televisió del meu país”. L'escriptor Víctor Alexandre va voler aclarir que les crítiques que fa a la línia editorial de TV3 són crítiques fetes des d'una vinculació sentimental amb la cadena, ja que creu que “TV3 és més que una televisió”. De fet, Alexandre havia treballat a TV3, com a redactor del programa Clàssica del Canal 33 i explica que recorda “amb llàgrimes als ulls el naixement de TV3” el 10 de setembre del 1983.

Víctor Alexandre va presentar dimecres el seu llibre TV3 a traïció. Televisió de Catalunya o d'Espanya? al Robafaves en el marc dels actes del Correllengua. El llibre és una crítiica a l'òptica “hispanocèntrica” en detriment d'una visió més catalanocèntrica en els informatius de TV3. Alexandre no va amagar, però, que el seu llibre no havia estat gaire ben rebut a la televisió pública catalana: “hi va haver tres coses que no els van agradar: la bandera espanyola a la portada, el títol i que sortís l'11 de setembre, perquè faltaven poc per les eleccions i és un llibre demolidor pel PSC”.

Tot i les crítiques a la TV3 actual, Alexandre no va voler caure en una idealització del passat. Sobre el funcionament de la televisió pública catalana a l'etapa de Jordi Pujol, l'escriptor va dir que “no van ser flors i violes” i va dividir-la en dos períodes: un primer més “abrandat” en què va posar com a exemple “de forta càrrega simbòlica” Alba Zulú, la primera pel·lícula emesa per TV3, sobre una tribu que s'allibera dels colonitzadors. Més tard, el catalanisme de la TV pública catalana “va anar perdent pistonada”. De tota manera, sobre la figura de Pujol, Víctor Alexandre va afirmar que “podrà ser regionalista o un poruc, però no és un espanyolista. El PSC ho és”.

Les notícies de Burgos
En un àmbit més concret, Víctor Alexandre va posar dos exemples de les seves crítiques a TV3. D'una banda, la quantitat de notícies -“en molts casos insignificants”- que “no tenen res a veure amb la nostra realitat nacional”. En aquest sentit, l'autor comptabilitza en el llibre 30 notícies de Burgos en un sol mes i ho contraposa amb les poques notícies que hi ha de la Catalunya Nord: “que no passa res a Perpinyà? Es veu que no, que tot passa a Burgos”, va ironitzar.

En segon lloc, Alexandre va qualificar de “manipulació descarada” les informacions de TV3 sobre la manifestació sobiranista del 18 de febrer del 2006. L'escriptor compara el temps dedicat al TN Vespre del mateix dia de la mobilització (5 minuts i 40 segons) amb els dedicats a la manifestació de repulsa a l'assassinat d'Ernest Lluch (16 minuts i 30 segons) i a la del 15 de febrer del 2003 contra la guerra de l'Iraq (14 minuts i 40 segons).

A més de reflexionar sobre TV3, Alexandre va comentar durant la seva conferència alguns aspectes de l'actualitat, com la crema de fotografies del rei o l'anunci del lehendakari Juan José Ibarretxe de realitzar una consulta popular.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive