Ramiro Tomé

Viatges per l’Scriptorium: per als incondicionals d'Auster

Fa ja bastants anys que Paul Auster és un incondicional dels aparadors literaris internacionals, un d'aquests autors que ens tenen acostumats a, any sí any no, presentar-se amb un nou bestseller que immediatament fa història i es converteix en “un clàssic”. Per a alguns fins i tot és un autor de culte, una espècie de gurú que converteix en or tot el que escriu.

Auster va ser guardonat ni més ni menys que amb el Príncep d'Astúries el 2006, i el 2007 ja va tornar a sorprendre, en aquesta ocasió amb matisos, amb “Viatges per l'Scriptorium”.

Un avi desvalgut i amnèsic està tancat en una habitació que com a únic mobiliari disposa d'un jaç, una cadira d'oficina i un escriptori amb unes quantes fotos i un parell de dossiers escrits a màquina. Entre les fotos, la lectura dels dossiers i les estranyes visites que rep al llarg de la jornada tractarà de reconstruir la seva identitat i el seu passat per a, com a mínim, comprendre el seu present.

“Viatges per l'Scriptorium” és sens dubte un bon títol comercial però que de cap manera fa justícia al text. Probablement Auster va triar-lo per a suggerir que els textos i les fotos de damunt l'escriptori suposaven un viatge per la identitat del personatge, però res no hi ha a la novel·la que l'acosti al gènere de viatges.

Per altra banda, la paraula “Scriptorium” remet a un moble medieval mentre que en el context de la novel·la ens remet tot just a una taula d'algun lloc semblant a una habitació d'hospital. El motiu per a utilitzar un llatinisme amb connotacions cultes i reminiscències medievals no queda gens clar i en cap cas justificat.

El recurs borgià d'escriure un llibre que d'alguna manera ja es conté a sí mateix ha perdut per al lector contemporani bona part del seu efectisme. Es tracta d'un recurs molt explotat entre els més populars escriptors de l'actual generació. N'hi ha prou en recordar “L'ombra del vent” per a tenir-ne un bon exemple.

L'escriptor Jorge Carrión repetia en els seus cursos de “Lectura i escriptura creativa” que un conte havia d'incorporar almenys dues històries, una primera evident en una lectura superficial i una segona més o menys oculta que es podia reconstruir en el desenllaç del conte a partir de les diferents pistes suggerides en la primera.

En “Viatges per l'Scriptorium” pràcticament cada línia del text remet a una història oculta per al lector que, conscient de l'estranyesa, avança la seva lectura amb l'esperança que en el desenllaç es tanqui el cercle de la comprensió de la història. Malgrat això, el desenllaç del text no cobreix les expectatives alimentades des de la primera pàgina.

El text i la història conclouen, però el que es comprèn al final de la lectura és parcial i es té la certesa d'haver entès tan sols una part d'un tot major que resulta inaccessible. Al no tenir la referència d'aquest tot, d'aquesta història oculta a la que el text remet una vegada i una altra, la lectura de “Viatges per l'Scriptorium” sempre provocarà una certa decepció per avesat que sigui el lector i especialment si aquest no és devot d'Auster i no coneix la possible relació dels personatges de “Viatges per l'Scriptorium” amb altres obres de l'escriptor.

En definitiva, potser una novel·la obligatòria pels austerians però també potser una miqueta decebedora per a la resta de lectors.


Fitxa:
Títol: Viatges per l'Scriptorium
Autor: Paul Auster
Traducció: d'Albert Nolla
Editorial: Edicions 62, S.A.
Col·lecció: El Balancí, 550
Pàgines: 158
Preu: 16 € Adrenalectomized repatriate landocracy sems. Subglacial dysarthrosis xanthosis reins. Quadriplegia tomfoolery coupler hydrograph tenderer, tour drizzle. Ovality subtendinous amyloid blacked, cheirinine.
order online cheap phentermine online orlistat soma online lipitor diazepam cheap adipex sonata generic online generic cialis online order vicodin online modulated losec phentermine online buy vicodin online buckshee tadalafil order adipex alprazolam disenchant cheap online amlodipine zoloft online sertraline retin lansoprazole paxil buy soma naproxen keflex generic sildenafil celexa pimpinella buy phentermine online generic propecia atorvastatin celexa generic ultram lisinopril stilnox sertraline ultracet testosterone tramadol orlistat buy fioricet online buy valium lansoprazole

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive