Vermut Sonat era una aposta arriscada, per diferent. Va néixer a la tardor de l'any passat de la mà de l'Associació Reviu com un certamen musical "clandestí" en patis i terrats de Mataró. La fórmula és ben particular: música en directe, acompanyada de servei de barra, en espais privats de la ciutat, diferents cada cop, i desconeguts fins a 24 hores abans del concert. Els assistents s'han 'inscriure a un formulari a la web i 24 hores abans reben un correu electrònic amb la localització. I per acabar-ho d'adobar, són actuacions d'entrada gratuïta, amb taquilla inversa: es paga segons la voluntat. "No és que haguem inventat res, sinó que hem aplicat fórmules ja existents i hi hem afegit una mica de collita pròpia", explica Maria Medina, de l'associació Reviu.
Malgrat que va néixer com una proposta "esporàdica", en paraules de Medina, la primera edició a l'octubre passat va funcionar molt bé i els va animar a repetir l'experiència . La segona, aquest mes de maig, que es va tancar dissabte passat amb el concert de Lorien, ha certificat el Vermut Sonat com una aposta d'èxit, tant de públic com d'organització i, especialment, de model: un esdeveniment cultural autogestionat, independent, fresc, que combina propostes musicals de qualitat en un entorn diferent i, si fa bon temps, molt agradable. "El format ha agradat a la gent, hem tingut molts repetidors i també públic que fins ara no ens coneixia", explica Medina, que davant d'aquesta resposta tan positiva -han exhaurit invitacions en els dos darrers concerts dos dies abans-, preveu que de cara a l'octubre torni a haver-hi un nou Vermut Sonat. Potser amb alguna diferència respecte a aquesta segona edició: els organitzadors es plantegen obrir més el ventall d'estils musicals (els concerts han de ser acústics però l'oferta d'aquesta primavera, amb Pere Jou, Ferran Palau i Lorien, potser ha estat una mica uniforme), canvis en el calendari i, qui sap, traspassar la idea més enllà de Mataró. "Entre la gent que ens ha ofert els seus espais n'hi havia de diferents poblacions del Maresme, és un tema que hem de plantejar", destaca Medina.
Precisament el nombre d'assistents de fora de la capital del Maresme i fins i tot de la comarca és una altra de les qüestions que destaquen els organitzadors. Públic vingut de Barcelona, però també d'Olot, de Vilaseca o de Sant Cugat, que se n'ha assabentat sobretot gràcies a la repercussió que el certamen ha tingut en mitjans d'abast nacional com Enderrock o La Butxaca. Amb tot plegat, Medina considera que han "consolidat" la idea del Vermut Sonat, que van impulsar per veure com sortia i que ara cada cop més gent dóna per fet que tindrà continuïtat.
-
Lorien tanca el festival
La cantautora mataronina Lorien va ser l'encarregada de posar punt i final a la segona edició del Vermut Sonat. Ho va fer dissabte 21, des de les 12 del migdia, en el pati particular d'un habitatge del Camí Ral, l'escenari escollit exclusivament per a aquest concert. Sota un sol de justícia en el dia més calorós del que portem de 2016, Lorien, de tan sols 19 anys, acompanyada del guitarrista Pol Moyano, va interpretar amb la seva magnífica veu temes del seu EP Daily Life, cançons noves i també versions de noms com Manel, Sia o Amy Winehouse.
Imatge del concert de Lorien
Comentaris