No hem pogut fer una denominació d'origen de la poesia del Maresme perquè ens ha faltat una projecció de caràcter, va manifestar l'escriptor Rafael Vallbona a l'acte de cloenda de la II Taula de Poesia del Maresme, que va tenir lloc divendres a la Biblioteca Caixa Laietana. La proximitat del Maresme amb Barcelona i l'escassa personalitat social i cultural de la comarca, que, segons Vallbona, es degrada cada cop més, han estat els altres impediments per a la projecció a nivell català de l'obra dels poetes maresmencs.
Vallbona va oferir una dissertació sobre la història de la poesia a la comarca, juntament amb Llorenç Soldevila, professor de la Universitat de Vic i president del Centre d'Estudis Argentonins entitat que ha organitzat la II Taula en col·laboració amb Amics de la Ciutat de Mataró. II Taula de Poesia del Maresme. L'alcalde, Joan Antoni Baron, va presidir l'acte.
L'event ha comptat amb la participació de vint-i-sis poetes, tant novells com veterans. Les obres d'aquests rapsodes es podran visitar a la Sala d'Exposicions de Caixa Laietana a la Plaça Santa Anna fins el 8 de desembre.
Una producció continuada
Llorenç Soldevila va citar Joan Pujol com el poeta que, al segle XVI, va encetar el moviment poètic al Maresme, llegant una obra considerable en una època d'escassa producció literaria en català. La seva obra Lepant és l'única mostra de poema èpic que es va escriure abans que ho fes Jacint Verdaguer. Precisament, Verdaguer va estar influenciat a la seva vessant rondallística- per un altre important rapsoda maresmenc, Terenci Thos i Codina, que, a finals del segle XIX, va ser el capdavanter de la Renaixença al Maresme. Causa un impacte en el Verdaguer jove, despertant-li un interès per la rondallística.
Algunes primeres figures de la poesia catalana, com el mateix Verdaguer, Apel·les Mestres o Joan Maragall, van arrelar a la comarca en certs moments de la seva trajectòria i, tal com va indicar Soldevila, l'obra de Salvador Espriu i la seva Sinera la representació literaria d'Arenys- són inseparables del Maresme.
Soldevila també va fer referencia a la I Taula de Poesia del Maresme, que va tenir lloc l'any 1952. La majoria d'obres que s'hi van presentar estaven escrites en català, en un moment que la nostra llengua no tenia una bona acollida, va destacar. A més, va afegir que aquell event va ser pensat com un homenatge al poeta Josep Punsola, que havia mort tres anys abans. La seva figura es considera avui dia un referent de la literatura maresmenca i, segons Soldevila, creix a mesura que passen els anys.
Llorenç Soldevila va recordar el paper fonamental de Pere Roig durant la postguerra en la recuperació de les activitats literàries a la comarca, abans de donar pas a Rafael Vallbona. L'escriptor va remarcar la influencia Valerià Pujol o el ja mencionat Joseph Punsola van exercir en la fornada de joves artistes literaris sorgida durant els anys 70: Martí Rosselló, Albert Calls, Eva Romí, Joana Bel o el mateix Vallbona, entre d'altres. Per últim, l'escriptor va fer una reflexió, aquest cop positiva: Contràriament al que ha passat a altres comarques, la producció poètica s'ha mantingut, més o menys prolífica, de forma regular al llarg del temps, va concloure.
Comentaris