Aquest final d'estiu ens ha visitat un virus: el de la grip A. Ha entrat a les cases sobretot per la finestra indiscreta, que és com anomenen alguns la televisió. De refredats de moment ben pocs; durant algunes setmanes, això sí, el rebombori ha sigut considerable.
Per aquelles coses de la globalització (que fa que algunes notícies viatgin de punta a punta del planeta en qüestió de segons), el que a l'abril era només una alerta mèdica que normalment no trascendeix l'àmbit sanitari va esdevenir en poques hores amenaça mundial. I a l'agost, debat mediàtic global. Va costar sentir veus assenyades que posaven en circulació una mica de sentit comú: després d'assistir a un creuament incessant de disbarats, foren les autoritats sanitàries les que ens començaven a explicar que la modalitat de grip en qüestió és de les més benignes que es coneixen.
A casa nostra, els consellers d'educació i de salut van sortir junts a començaments de setembre escenificant l'esforç per coordinar el món educatiu i el sanitari (que ja fa anys que treballen plegats) i per demostrar que les autoritats sanitàries i educatives prenien la iniciativa i es posaven al front d'una situació que hem d'encarar junts des de les escoles i les cases. I aquí es van fer més explícites les informacions rigoroses sobre els perills reals de contagi (que n'hi ha i n'hi haurà), sobre la benignitat mostrada pel virus a l'hemisferi sud (mig món) durant quatre mesos, i les recomanacions carregades de sentit de comú que com no podia ser d'altra manera són les que fa anys i panys es treballen a l'escola i, des de l'escola, es recomanen per a les llars. I, de cop i volta, el debat mediàtic global va deixar de ser notícia de portada. Què havia passat? Que la informació i el sentit comú havien anat espantant les primeres pors.
Està bé que s'hagin donat importància a uns hàbits d'higiene que sempre s'han recomanat en l'àmbit escolar: l'excusa de la grip potser ens ajudarà a que prenguin encara més rellevància i siguin uns hàbits més incorporats en la quotidianitat de les persones. I, de passada, ens serviran per prevenir altres afeccions segurament tan o més perilloses que aquesta sembla benigna grip. No és, aquest, un bon efecte col·lateral?
Sembla que per al virus de la grip encara no hi ha vacuna; és qüestió de setmanes. Per a la por, en canvi, hem assajat i posat en marxa amb èxit unes quantes vacunes. Benvingudes siguin.
Comentaris