Tots els guanyadors de la nit i els representants del Consell Assessor i dels patrocindadors.
Tots els guanyadors de la nit i els representants del Consell Assessor i dels patrocindadors.

Xavier Amat

Una Nit de Castells per celebrar la proclamació com a Patrimoni

Mataró acull amb èxit la cinquena edició d'aquesta cerimònia itinerant

Representants de 47 colles castelleres, càrrecs polítics i patrocinadors van omplir de gom a gom l’Auditori del TecnoCampus Mataró-Maresme el passat dissabte 30 d’abril en la que va ser la cinquena edició de la Nit de Castells, una gala senzilla organitzada per la revista ‘Castells’ en què es fa balanç de la temporada anterior i es lliuren guardons en tres categories i una beca. Fins ara la trobada havia passat per Valls, Vilafranca del Penedès, Tarragona i Terrassa, i per tant es pot dir que Mataró ja està plenament consolidada com a ciutat de referència en el món dels castells.

Un vídeo va repassar els millors moments de l’any 2010, encetant-se amb la torre de 9 amb folre i manilles dels Capgrossos i la torre de 8 sense folre dels de Vilafranca. Al llarg de la cerimònia es va recordar que va ser durant la primera edició que es va iniciar el camí per a que els castells fossin declarats per la UNESCO Patrimoni Immaterial de la Humanitat, i per tant la joia cinc anys després es feia evident. Precisament un dels punts àlgids de la vetllada va ser quan el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Lluís Puig, va lliurar un diploma acreditatiu del nomenament a Miquel Botella, expresident de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, i a Jordi Roigé, editor de la revista ‘Castells’. I un dels guardons, el premi Ambaixador de Castells, es va lliurar a la UNESCO. Pel que fa a la resta de distincions, Marcel·lí Güixens, des de fa 65 anys vinculat als Nens del Vendrell, es va emportar el de la trajectòria, i els Castellers de Lo Prado (Xile), el premi a la iniciativa social. La beca va anar a parar als Castellers de Badalona, pel projecte ‘Tots fem castells’, que vol integrar persones sord-mudes a les colles elaborant una nomenclatura castellera en llenguatge de signes.

Entre passadissos també va planar el que tot apunta que serà un dels debats dels propers temps, la inclusió o no de patrocinadors en les camises de les colles, així com també el fet que el programa de Televisió de Catalunya ‘Quarts de Nou’, a causa de les retallades pressupostàries, no es començarà a emetre fins el mes d’agost, per tant ben avançada la temporada i amb la diada de Les Santes ja enrera. La interpretació per part de Xarop de Canya de l’Himne Nacional de Catalunya – es va trobar a faltar en un lloc com aquest que entre els instruments no hi hagués gralles – va posar el punt i final a un acte que també cal emmarcar dins els organitzats amb motiu del 15è aniversari dels Capgrossos.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive