Xavier Barberà i Mir

Una mataronina donarà el nom a una biblioteca de Gràcia

El Grup de Treball del Nomenclàtor (GTN) de Gràcia va decidir portar a l’aprovació del Plenari del Districte la proposta que la futura biblioteca del barri de Vallcarca-Penitents s’anomeni Maria Antonieta Cot i Miralpeix. El Plenari, en la seva sessió ordinària del passat 30 de novembre, va acceptar per unanimitat l’esmentada proposta i l’elevarà al Consorci de Biblioteques de Barcelona.

La senyora Cot va néixer a Mataró el 1910. Ingressà a l’Escola de Bibliotecàries el 1935, en plena República. L’esclat de la Guerra Civil la va agafar encara cursant estudis, i va haver de substituir la bibliotecària titular de l’Escola quan aquesta s’exilià a París.
Acabada la guerra, treballà a la Biblioteca Santiago Rusiñol de Sitges fins al 1944, on arribà a ser-ne directora. El mateix 1944 fou destinada a la Biblioteca de Catalunya, on treballà fins a la jubilació, el 1980. Va viure a Gràcia gran part de la seva vida i morí l’any 1994.

El GTN de Gràcia , que tinc l’honor de presidir, ha tingut en compte que durant la seva etapa com a bibliotecària va aprofitar les escletxes del règim franquista per introduir a les biblioteques la llengua catalana, els llibres d’escriptors catalans, conferències i tertúlies literàries sobre autors del país i fins i tot classes de català. S’homenatja així aquells milers de persones que malgrat les dificultats imposades per la dictadura, i de manera anònima i modesta, van saber mantenir viva la flama de la llengua i la cultura catalanes.

Per altra banda, el GTN no ha volgut posar el nom d’una persona ja famosa, consagrada i reconeguda a un nou equipament. Ans al contrari, ha posat èmfasi en el fet que des de l’ombra moltes persones, com la Maria Antonieta, van aportar la seva feina i la seva dedicació a la causa comuna de la recuperació i el ressorgiment de Catalunya.

A més, el GTN ha considerat apropiat que una dona doni nom a un espai públic. Barcelona actualment disposa de 35 biblioteques en funcionament, de les quals sols cinc tenen nom de dona: Mercè Rodoreda, Lola Anglada, Sofia Barat, Francesca Bonnemaison i Marina Clotet. En canvi, amb nom d’home, n’hi ha catorze: Josep Miracle, Albert Pérez Baró, Juan Marsé, Jaume Fuster, Ignasi Iglesias, Miquel Llongueras, Garcilaso, Joan Miró, Joan Oliver, Francesc Candel, Ramon d’Alós-Moner, Manuel Arranz, Francesc Boix i Xavier Benguerel.
Finalment, s’ha volgut donar relleu i reconeixement al col·lectiu de les bibliotecàries i els bibliotecaris donant nom a un membre d’aquesta professió a una biblioteca, precisament. Sense ells i sense elles els centres de lectura no funcionarien igual ni serien el mateix.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive