L’escultura ‘Fluxus’, obra de l’artista barceloní Marcel Camps, simbolitza el moviment de la ciutat a través de les seves vies de comunicació i el moviment en el cap de les persones. Aquesta obra es pot trobar a la plaça del Cafè de Mar, creada a l’avinguda del Maresme entre els carrers de Jaume Balmes i de Sant Agustí. El disseny de l’escultura el conformen diversos camins que s’entrecreuen, s’uneixen i se separen constantment, formant la figura d’un cap. Hi ha extrems en forma de fletxa que apunten a la boca, orelles o ull, elements claus en la comunicació humana. L’escultura es va inaugurar el passat 29 de juliol amb la presència de l’alcalde, Joan Antoni Baron, el president de PUMSA Ramon Bassas i el president de l’IMAC, Sergi Penedès.
L’obra de Marcel Camps té una forma de cap i està creada amb tires de fosa gris d’un gruis de 2x9 centímetres que li donen forma i la fan quedar buida per dins. Les dimensions de Fluxus són de 242 centímetres d’alçada per 190 de llargada i 130 centímetres d’amplada. El pes total és de 1.500 quilos i es troba enganxada a terra gràcies a uns tacs químics de 16 mil·límetres de diàmetre i 27 centímetres. La inversió en aquesta obra per part de PUMSA s’emmarca en la voluntat de l’empresa municipal de destinar part del seu pressupost a temes relacionats amb la cultura, la rehabilitació i la recuperació del patrimoni de la ciutat. Pumsa va ser l’encarregada de rehabilitar l’edifici del Cafè de Mar, protegint-ne l’aspecte i conservant-ne les façanes, així com reurbanitzar els seus entorns i crear el nou espai públic on s’ubica Fluxus.
L’artista Manel Camp és especialista en fer escultures representades amb dures línies a manera d’exoesquelets, com estructures externes del cos en les que queda evident l’absència de matèria, ressaltada pel buit eloqüent de l’interior. Aquesta presència continguda li serveix a l’escultor per establir un diàleg intens entre els elements que delimiten l’estructura i les parts buides que l’alliberen.
-
Comentaris