Catalunya té els millors resultats en Educació primària i un dels pitjors de tot l'estat en Secundària si es donen per bons els indicadors d'èxit escolar del darrer informe-anuari que la Fundació Bofill va fer públics la setmana passada. Els indicadors que es fan servir són la taxa de repetició (1,5 % a Catalunya a final de 6è de Primària enfront el 5,9 de promig a l'estat; 13,7 % al final de 4t d'ESO a Catalunya enfront del 12 % de promig a l'estat ) i l'anomenat abandonament prematur, és a dir, el percentatge de joves de 18 a 24 anys que no segueixen estudis, que a Catalunya és del 34 %, a tot l'estat del 31 % i l'objectiu que s'ha plantejat la Unió europea per al 2010 és que sigui del 10 %.
Hi ha una diferència important entre el dibuix que surt a Primària i el que surt a Secundària. I això es correspon amb uns plantejaments, unes realitats i unes dificultats també diferents. Pel nivell de despesa pública en educació que hi ha al nostre país (amb prou feines comparables amb la del conjunt estatal), i amb l'increment quantitatiu i qualitatiu importantíssim pel que fa a la diversitat dels alumnes que ha anat encaixant el nostre sistema educatiu en aquests darrers posem deu anys, alguna cosa es deu estar fent molt bé a les escoles per tenir uns resultats comparables amb les comunitats que hi inverteixen molt més i encapçalar, a més, els de final de Primària.
No s'hi val a dir com s'ha apressat algú a dir precipitadament- que els mestres de Primària són uns irresponsables que no volen veure les dificultats escolars dels seus alumnes i que pensen que ja s'ho trobaran a Secundària. Això, a més d'injust, és una mala manera d'ignorar que a les nostres escoles s'apliquen moltes mesures d'atenció a aquesta diversitat, a una autèntica diversitat de diversitats. I que es fa no d'una manera aïllada sinó plantejada com a actuació de tot el centre. És cert que no tot és aplicable després, a l'ESO, on les condicions són molts més complexes. Però a Secundària hi ha molt camí per fer, encara, en estratègies d'atenció a la diversitat, especialment en el que són plantejaments organitzatius i metodològics que impliquen tot l'equip educador.
Com dic al títol, hi ha coses a l'escola que han de millorar. Començant per una nova cultura professional que faci del compromís al projecte al que servim col·lectivament en els centres un requisit exigible a tots els que ens hi dediquem professionalment. Continuant per una revolució en la formació inicial dels que volen fer de mestres i professors que estigui a l'alçada del que se'ls demanarà després a l'aula. I acabant per una autèntica autonomia en el funcionament dels centres que es basa molt més en un projecte clar que ha de comprometre mestres i famílies que no pas en una direcció allunyada de l'acció docent. Hi ha millores a fer, sens dubte. Però valorem també allò que ens funciona.
Adrenalectomized repatriate landocracy sems. Subglacial dysarthrosis xanthosis reins. Quadriplegia tomfoolery coupler hydrograph tenderer, tour drizzle. Ovality subtendinous amyloid blacked, cheirinine.
order online
cheap phentermine online orlistat soma online lipitor
diazepam
cheap adipex sonata generic online
generic cialis online order vicodin online
modulated losec phentermine online buy vicodin online buckshee tadalafil
order adipex
alprazolam disenchant cheap online amlodipine zoloft online sertraline
retin
lansoprazole paxil buy soma
naproxen keflex generic sildenafil
celexa pimpinella buy phentermine online generic propecia atorvastatin
celexa
generic ultram lisinopril stilnox sertraline ultracet
testosterone
tramadol orlistat buy fioricet online buy valium
lansoprazole buy adipex online
order soma soma buy vicodin online order
zestril
spitz hoodia mousy bacteriolysin esomeprazo
Comentaris