-
-

V. B.

Una de les grans joies mataronines passa pel taller

La Casa Coll i Regàs estarà tancada fins al proper estiu per ser objecte treballs de rehabilitació

La Casa Coll i Regàs, un dels elements patrimonials més emblemàtics de Mataró, romandrà tancada fins com a mínim fins a l'estiu per ser objecte d'una profunda rehabilitació. La Fundació Iluro, actual propietària de l'immoble modernista projectat a finals del segle XIX per l'arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch, ha decidit actuar per acabar amb les diferents patologies que pateix l'edifici i fer que aquest recuperi el seu esplendor original. Una operació costosa, de gairebé 100.000 euros, que ha de servir perquè aquesta joia, un cop restaurada, pugui ser gaudida de ple per tots els mataronins.

"No és una casa, sinó una obra d'art" va explicar dilluns Pere Carles Subirà, el president de la Fundació Iluro, l'entitat que gestiona el llegat de l'obra social de Caixa Laietana, antiga propietària de l'immoble del carrer Argentona. Projectat l'any 1898 per encàrrec de l'empresari tèxtil mataroní Joaquim Coll i Regàs, des de l'any 2000 està considerat un Be Cultural d'Interès Nacional (en la categoria de Monument Històric). No hi ha cap edifici a tot el Maresme on l'arquitectura i les arts aplicades - ceràmica, ferro forjat, esgrafiats, escultura en pedra, fusteria, metal•listeria, mobiliari, vidrieria- es fusionin d'una manera tan harmònica. "Hi van treballar grans artesans sota el lideratge d'un mestre com Puig i Cadafalch", va apuntar Jaume Coll, un dels arquitectes que ara s'encarregarà de la rehabilitació.

Aquesta combinació d'elements implica que els treballs de restauració siguin evidentment complexos. No s'han fet fins ara precisament pel cost i pel temps que suposen. La inversió necessària és de 97.000 euros, 24.000 dels quals provinents d'una subvenció de la Generalitat, mentre que la resta anirà a càrrec de la Fundació Iluro. Tot i que els arquitectes asseguren que l'edifici es troba "en molt bon estat de conservació" a nivell estructural i d'elements decoratius, hi ha una sèrie de patologies que requereixen d'una intervenció, sobretot a la façana i a la coberta. En són les causes el pas del temps, les inclemències meteorològiques, alguns moviments estructurals lleus i la dificultat de manteniment d'un immoble tan singular com aquest.

Les principals intervencions
La intervenció arquitectònica tractarà les esquerdes i fissures de la façana a carrer, que han afectat els estucats existents en els paràmetres de la mateixa, i també es treballarà en la manca d'estabilitat de les xemeneies fetes amb obra ceràmica vista. D'aquesta manera es vol garantir no tan sols el bon manteniment de l'edifici, sinó la seguretat dels vianants que passin per davant. També s'ahurà d'actuar en les filtracions d'aigües que estan degradant els estucats interiors i exteriors de la façana, i en diverses humitats dels baixants de fosa. Per poder fer tots els treballs necessaris a la coberta, s'ha instal·lat un cablejat de seguretat fixat a l'edifici.

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive