Josep Lluís Martí

Una de freda i una de calenta

Aquest any ningú ha fet balanç oficial de la temporada estiuenca a la nostra ciutat. Després d'un bon Cruïlla de Cultures i d'una millor Festa Major, els números pel que fa als visitants a la ciutat de Mataró són més aviat escadussers. Han davallat les visites fruit de la crisi, i això s'ha notat en la baixada del nombre de pernoctacions i també en la facturació. Globalment en la línia del 15-17%, similar al que ha passat en general a la comarca, xifra a afegir al 8-10% de davallada de l'any 2008. S'ha de tenir en compte a més que la majoria dels establiments (80%) han baixat preus per incentivar la demanda, tot i que això no s'ha aconseguit. El mes d'agost ha estat pitjor que el mes de juliol. Per barris, l'oferta més barata ha baixat menys que l'oferta d'allotjament més cara, i a nivell de restauració els restaurants han patit molt més que l'oferta de temporada, tipus guingueta de platja. El balanç, que no pretén ser de cap manera oficial ni exhaustiu, és més aviat fluix i en sintonia amb l'actual crisi econòmica.

Hi ha però dos aspectes que m'agradaria comentar de l'evolució del futur turisme de la nostra ciutat, una de freda i una de calenta en termes col·loquials, i finalment un aspecte més estratègic que afecta el debat del cap a on anem.

En primer lloc la calenta: per fi s'ha començat a treballar en el futur hotel del Port de Mataró. Encara que amb dos anys de retard aquesta es una bona notícia per la ciutat, perquè ens dotarà en tres anys d'un nou recurs d'allotjament que pot donar molt de joc a nivell de turisme convencional, però també facilitats per la captació d'un turisme més segmentat de reunions i de congressos de mitjà format. El turisme nàutic sens dubte en sortirà beneficiat. Un quatre estrelles eleva el nivell de la nostra oferta d'allotjament i planteja reptes en termes de competència a l'actual oferta hotelera. D'altra banda, sembla que l'hotel de la N-II avança ràpidament, i això farà que estigui a punt abans de la posta en funcionament de tot el complex Tecnocampus. Tot i que serà de dos estrelles, oferirà prestacions similars a un tres estrelles, captant més a passants i a viatgers amb pernoctacions curtes, que a turistes per la ciutat. Aquest és potser el punt dèbil, analitzat el tema des de la perspectiva dels interessos turístics locals.

La freda. Hem sabut que finalment l'aparcament públic al carrer Biada, complementari de l'aparcament de El Corte Inglés no es farà, o més ben dit es privatitzarà en benefici d'aquest establiment. Aquesta és una molt mala notícia, i explicaré perquè. Un dels eixos del Pla d'Actuació per la Promoció de la Ciutat (PAPC) era precisament el comerç en sentit ampli. En aquest àmbit, la principal acció del Programa d'Orientació d'Equipaments Comercials (POEC) consistia en compensar la implantació del Centre comercial Mataró Parc, amb la implantació d'una locomotora comercial al centre de la ciutat. L'entorn d'aquesta locomotora s'havia d'arranjar per a millor glòria del comerç urbà. I en aquest sentit l'aparcament públic del carrer Biada va ser plantejat com una peça vital pel petit comerç urbà, pel seu propi manteniment i desenvolupament. No és cert que l'aparcament públic es plantegés com una compensació per l'arribada de El Corte Inglés, ja que es tractava de veure aquest establiment com un aliat del comerç urbà, pel fet de la seva ubicació. Ara, el Govern municipal perd credibilitat i fa un mal servei no només al comerç sinó a la ciutat en general, incomplint a més allò acordat en el conveni adherit al POEC. La principal crítica al procés del Mataró Parc va ser que es feia un vestit a mida a un potent operador, i ara sembla que es torna a fer el mateix, en detriment també del petit comerç urbà.

I per acabar, una de tèbia, ja que l'esperança d'aquest comentarista és que es posi una mica de sentit comú organitzatiu a un debat obert que se suposa estratègic per la ciutat. Hi ha en aquest moment tres àmbits –al menys de forma parcial- de discussió al voltant del futur turisme, com a element de diversificació econòmica de la ciutat. D'una banda un anar fent tècnic al voltant del PAPC, que no és més que un pla de turisme encobert. Aquest és un document que s'hauria d'actualitzar, perquè ja té cinc anys. En segon lloc, els aspectes turístics del Pacte pel Desenvolupament Econòmic i Social (PDES), no menys importants, i finalment la nova Comissió d'Impuls del Mataró Marítim amb un seguit de propostes d'actuació vinculades i orientades clarament al turisme. Em sembla que caldria unificar aquests àmbits de debat en un de sol, per tal de fer rendibles i més visibles els esforços de tota la gent que hi participa. Es tractaria de superar l'actual estadi que es presenta dispers, i traçar un full de ruta a 8-10 anys vista. El títol és el de menys, però està clar que hauria de ser una mena de pla de desenvolupament turístic de la nostra ciutat. Aquesta és una assignatura pendent, que cal aprovar quan abans millor.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive