'Terminator', el clàssic de ciència ficció creat el 1984 per James Cameron, torna a estar d'actualitat. Aquest divendres se n'estrena al cinemes una entrega que va més enllà de la seqüela cinematogràfica, 'Terminator Génesis', un renaixement o versió lliure del títol original, que es basa en els elements dels dos primers títols de la saga i prescindeix dels menys reeixits tercer i quart. Arnold Schwarzenegger repeteix, 30 anys després, com el protector de Sarah Connor davant d'Skynet, per bé que la trama depara alguns canvis respecte la història original, així com un nou desenllaç. D'altra banda, arriba als cinemes el biopic del controvertit líder dels Beach Boys, Brian Wilson, 'Love & Mercy'.
El nou 'Terminator' que s'estrena divendres als cinemes no es pot considerar la quarta entrega de la saga, ni pel que fa a la cronologia temporal de la trama ni per l'esperit de la cinta. Més aviat es tracta d'un 'reboot' o renaixement, una versió nova inspirada en la història original però amb alteracions en l'argument, i elements de preqüela i de seqüela de les dues primeres pel·lícules (les signades per James Cameron).
Aquesta no és l'única estrena de la setmana que ens remet al passat. S'hi afegeix, d'una banda, una reposició de 'La vida sigue', la pel·lícula escrita i protagonitzada per Fernando Fernan Gómez que es va estrenar ara fa 50 anys (el 1965), després de superar la censura franquista. La pel·lícula, ambientada al barri madrileny de Maravillas, reflectia la misèria i moral que patien els ciutadans espanyols sota el Franquisme als anys 60.
També arriba a la gran pantalla un 'remake' nord americà de la pel·lícula hispano-argentina 'Elsa y Fred' (Marcos Carnevale, 2005), que relatava la relació d'amor entre dos avis, una argentina que es muda a Madrid i un vidu espanyol, que viuen al mateix edifici. En la pel·lícula original els protagonistes eren Manuel Alexandre i China Zorrilla, i també hi apareixia Blanca Portillo. La nova versió està protagonitzada per Shirley MacLaine i Christopher Plummer.
Els Beach Boys, al cinema
'Love & Mercy' és un retrat íntim i poc convencional de Brian Wilson, l'enigmàtic cantant, compositor i co fundador dels mítics Beach Boys. A través de la seva música i del geni de Wilson, la pel·lícula examina el seu viatge personal tortuós i marcat per la inestabilitat.
La pel·lícula es va rodar amb el beneplàcit i la cooperació de Wilson i la seva dona, i mostra una cara poc coneguda del compositor d'èxits del pop com 'Fun, Fun, Fun', 'Good Vibrations' o 'God Only Knows'. John Cusack i el jove Paul Dano comparteixen el paper del protagonista, el primer encarnant el Wilson adult i turmentat, i el segon interpretant el jove compositor en els seus inicis.
Per bé que s'allunya del cinema comercial, i també de la ficció, una altra de les estrenes destacades de la setmana és el documental 'La Mirada del Silencio', del prestigiós documentalista Joshua Oppenheimer. El director de 'The act of killing', nominat als Oscar com a millor documental del 2014, torna a posar el focus en el genocidi indonès, ara des d'un punt de vista diferent. En aquesta cinta (Premi del públic del festival docsBarcelona 2015), Oppenheimer recull el testimoni d'una família de supervivents que va veure com assassinaven un dels seus fills. El germà petit trenca el silenci i la por amb què viuen els supervivents en un país on manen els genocides i s'enfronta als responsables d'aquelles atrocitats.
També s'estrena aquest divendres 'Retratos de familia' (2013), una pel·lícula de Singapur que gira al voltant d'una família acomodada amb un fill únic i la relació d'aquesta amb la seva criada filipina Teresa. Aviat ella i el noi -problemàtic- formaran un fort vincle, la qual cosa desperta els recels de la mare. La pel·lícula està inspirada en fets de la infància del propi director, Anthony Chen.
-
Comentaris