Un moment de la presentació del llibre
Un moment de la presentació del llibre

Judith Vives

Un llibre il·lumina la figura de l'escenògraf mataroní Manuel Fontanals

Va ser alumne de Puig i Cadafalch i col·laborador de García Lorca, i els seus dissenys van revolucionar el teatre espanyol del primer terç del segle XX

Mataró va descobrir divendres passat, dia 8, que té una important assignatura pendent amb l'escenògraf Manuel Fontanals. Nascut a la ciutat l'any 1893, i alumne del taller de Puig i Cadafalch abans de convertir-se en un reputat escenògraf i dissenyador de vestuaris teatrals, Fontanals és, segons els experts, un dels noms claus per entendre l'evolució del teatre català, espanyol i europeu del primer terç del segle XX. Però la seva trajectòria, que va estar marcada per l'esclat de diversos conflictes bèl·lics que el van portar a establir-se definitivament a Mèxic l'any 1937, va quedar relegada per l'exili a un oblit del que ara ha pogut sortir gràcies al llibre de la historiadora de l'art Rosa Peralta. El llibre es va presentar ahir a Can Palauet, en un acte organitzat per l'Associació Sant Lluc per l'Art que va aplegar una trentena de persones. A la presentació també hi va intervenir l'escriptor Josep Puig i Pla, el president de l'Associació Sant Lluc, Antoni Luis, i el professor de literatura de la UAB i membre del grup d'Estudis de l'Exili Literari, José Ramón López, que va reivindicar Manuel Fontanals com "un dels majors noms de la nostra cultura".

El llibre, titulat Manuel Fontanals, escenógrafo. Teatro, cine y exilio, editat per Fundamentos, posa llum a la desconeguda figura d'aquest mataroní que, per les seves aportacions artístiques, ja forma part dels grans noms del teatre, al costat de Federico Garcia Lorca, Margarita Xirgu, Gregorio Martínez Sierra. La mateixa autora del llibre, Rosa Peralta, recolzada en la projecció de fotografies i documents de l'època, va ser l'encarregada de fer un repàs a la trajectòria de Fontanals, des de la seva infància i joventut a Mataró, on va ser alumne de Puig i Cadafalch, als seus primers passos en el teatre de Barcelona, fins a la seva experiència com a escenògraf en companyies com Il convegno, de Milán, i altres companyies de París. L'esclat de la I Guerra Mundial el va fer tornar a Catalunya on va destacar com a escenògraf primer en la companyia de Martínez Sierra i posteriorment al costat de Federico García Lorca, amb qui triomfar a Buenos Aires, amb muntatges com el de Yerma protagonitzada per Margarita Xirgu. En aquesta etapa, Fontanals va saber aplicar als decorats i vestuaris de les obres teatrals la influència recollida en les companyies europees: "Va trencar la concepció de decorat pla que encara predominava a Espanya", va explicar Peralta, que també va destacar la influència cubista i d'altres avantguardes en els dissenys de l'escenògraf mataroní.

L'exili a Mèxic i el cinema
L'any 36 i per segona vegada en la seva vida, l'esclat d'un guerra l'obliga a deixar enrere la seva feina i establir-se en un lloc nou. L'Any 37 Fontanals fuig d'Espanya i s'exilia a Mèxic, on va morir l'any 1973. En aquell país, amb poca tradició teatral, l'escenògraf mataroní posarà el seu talent al servei de la potent indústria cinematogràfica mexicana, que va viure durant els anys quaranta i cinquanta la seva època de màxim esplendor. Fontanals es va encarregar del disseny artístic de més de 260 pel·lícules entre les quals s'hi compten títols emblemàtics com Macario o films de cineastes reconeguts com Emilio –el Indio- Fernández o Arturo Ripstein.

Completant la intervenció de Rosa Peralta, el professor de literatura José Ramón López va senyalar Fontanals com "una figura fonamental" per comprendre l'anomenada "edat de plata" del teatre espanyol així com també va assegurar que és un dels millors escenògrafs de l'escena europea. López també va lamentar "el silenci inexplicable i vergonyós" en què ha quedat relegat tot aquest temps. En aquest sentit, l'alcalde, Joan Antoni Baron, que va presidir l'acte, va reconèixer que Mataró "ja no té excusa" per homenatjar Manuel Fontanals, va agrair l'aportació de Rosa Peralta a la recuperació de la seva memòria i va avançar que l'Ajuntament estudiarà la possibilitat d'instal·lar una placa commemorativa a la casa del carrer Barcelona on va néixer, així com de posar el seu nom a un dels carrers de la ciutat.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive