-
-

capgros.com

Un inventari de figures per retratar el pessebrisme català

Els mataronins Albert Dresaire i Jordi Montlló presenten el llibre ‘Les nostres figures de pessebre. Una mirada al pessebrisme a Catalunya'

Un retrat del pessebrisme català a través de les seves figures. Així es presenta el llibre ‘Les nostres figures de pessebre. Una mirada al pessebrisme de Catalunya, obra del mataroní Albert Dresaire i el premianenc Jordi Montlló, editat per Caixa Laietana en col·laboració amb l’Associació de Pessebristes de Mataró. El llibre, que es va presentar dijous passat, dia 16, a l’Ateneu, és fruit del treball de recerca d’aquests dos autors, que des de 2004 han fet una selecció exhaustiva de les 3000 figures de pessebre que ha reunit al llarg dels anys l’associació local de pessebristes. Una feina que s’emmarca dins de l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya que promou el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana.

Els dos autors han fet una tria selectiva de les peces inventariades per tipologia, personatge, material i autor, i les han exposat de manera ordenada i entenedora, agrupades en capítols temàtics i amb il·lustracions. Dresaire i Montlló, membres del col·lectiu El Bou i la Mula, se cenyeixen a la col·lecció de l’Associació de Pessebristes, prou àmplia com per estudiar el pessebrisme català en general. Ho fan a través de l’anàlisi de l’obra de molts figuristes catalans presents en l’esmentada col·lecció, sense oblidar els figuristes espanyols, napolitans i de l’Amèrica del Sud. Un altre capítol està dedicat als constructors de figures mataronins. El pròleg, a càrrec del professor de la Universitat Ramon Llull Jaume Aymar, fa referència a la tècnica del diorama i als pessebres de fra Gilbert Galceran, monjo de Solius, que va assolir un gran ressò i popularitat.

La publicació i presentació del llibre s’emmarca dins de la 41a Trobada de Pessebristes de Catalunya, celebrada a Mataró el passat cap de setmana, i de l’exposició ‘Ara ve Nadal’, dedicada també a aquest àmbit, que es pot visitar a l’Ateneu.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive