Tothom donava per fet que seria una cita multitudinària, però quan aquesta va arribar era difícil no deixar-se impressionar per la quantitat de públic que es van congregar a Can Palauet –on no hi cabia ni una agulla- i a l’Ateneu. La inauguració de l’exposició que Mataró ha dedicat a Josep Novellas, dos anys després de la seva mort, va ser l’homenatge massiu que de ben segur l’artista mereixia. Un acte celebrat ahir dilluns en record del “pintor més important que ha donat Mataró”, com el va definir el cap de l’obra social de Caixa Laietana, Ricard Navarro. L’entitat d’estalvis, l’IMAC, la família de l’artista, la comissària Glòria Bosch, el crític d’art Pere Pascual i els membres de Dimarts del Llimoner van encapçalar l’emotiva inauguració d’una mostra que recorre tota la trajectòria de Novellas i que, com va dir Pascual, “aclapara” per la intensitat i qualitat de l’obra exposada.
Can Palauet va acollir els parlaments del president de l’IMAC, Sergi Penedès, i de la comissària Glòria Bosch. El primer va destacar que l’exposició és “molt ambiciosa” i ha suposat “un gran esforç pels temps que corren”. En aquest sentit, va agrair la tenacitat de tots els agents implicats, deixant de banda les polèmiques viscudes amb la gent de Dimarts del Llimoner durant la preparació de la mostra. Bosch, per la seva banda, va glossar la figura de Novellas com un artista “que anava al seu aire” i que, per tant, resultava difícil de classificar, cosa que, segons ella, ha impedit fins ara que tingui un reconeixement major. Bosch va destacar especialment les obres que es poden veure a Can Palauet, com la sèrie inèdita “La mirada del beso”; els dibuixos de la sèrie “Belle E.P.O.C.” realitzada mentre Novellas estava hospitalitzat; les caricatures dels seus amics i els paisatges de Guadix, Pompeya i l’Uluru australià.
Posteriorment l’acte es va traslladar a l’Ateneu, que dedica les seves tres plantes a l’exposició. En aquest cas, s’hi recullen les obres de Novellas dedicades a personatges i elements típics de la seva trajectòria, com els toreros o els músics. Peces que es relacionen entre sí pels motius que comparteixen, per afinitats temàtiques o icòniques, fugint de l’ordre cronològic. A l’espai de Caixa Laietana va ser el torn de paraula de Navarro, Pascual, Assumpció Vinyals – vídua de Novellas- i l’alcalde Joan Antoni Baron. El crític d’art va destacar la “mirada polièdrica” de Novellas, capaç de conjugar ironia, sarcasme, humor i tendresa, lluita política, ànsia de llibertat i combat contra les injustícies. Baron, per la seva banda, va parlar del “Novellas ciutadà”, aquell que s mostrava “compromès a fons” amb Mataró més enllà del seu fer artístic. “Sempre hi era quan feia falta, donant el seu contrapunt a vegades mordaç i sarcàstic”, va apuntar. L’alcalde va desitjar que l’exposició “col·loqui Novellas en el lloc que li correspon dins de l’art contemporani del país”.
-
Comentaris