T. Rodon

Tres anys jugant amb foc

La mataronina Colla Basilisc arriba als tres anys de vida amb l'objectiu de consolidar la posició a Mataró i desplaçar-se fora del Principat

Són amants del foc i qualsevol espurna els revoluciona el cos. Tot i que faci un sol de justícia o la nit sigui xafogosa, van coberts de dalt a baix i admeten no passar calor. De fet, no volen parar i per tercer any consecutiu estan disposats a amenitzar les festes de Mataró i de tot arreu on els cridin. Són la Colla Basilisc, una colla de diables formada per trenta-cinc membres i que ofereix una alternativa a les Diableses de Mataró. Després d'un temps de “tensa” espera, el juny els exigeix un calendari més apretat, anant amunt i avall cada cap de setmana. “Afrontem la temporada amb il·lusió, amb ganes de repetir els grans correfocs de l'any passat”, explica la ‘basilisc', Judith Morgades.

La propera cita serà el divendres, dia 16, a les festes del barri Peramàs-Esmandies i, l'endemà, la Colla anirà al barri de Vista Alegre. Segons Morgades, enguany han assumit un objectiu clar a curt termini: “Volem donar-nos a conèixer molt més a Mataró, convertir-nos en referència a la ciutat i incorporar més mataronins”. No només això sinó que l'assemblea del passat mes de gener va optar també per ampliar “fronteres” i començar a “viatjar fora del Principat”. Malgrat tot, la cita més esperada és l'escapada a Negra Nit, el “Correfoc de correfocs”.

Tabalades i correfocs
La Colla Basilisc ofereix tabalades i correfocs però amb matisos propis. Segons expliquen, prefereixen donar més joc al correfoc, ja que és “molt més dinàmic i té més espectacle”. A més, els músics que acompanyen els diables toquen amb barres de ferro i bidons de PVC, a la “manera mataronina”. Amb tot, a més dels diables, la Colla consta de catorze músics i tres malabaristes. Aquests últims conformen les actuacions principals de Basilisc.

Uns inicis dubtosos
La Colla Basilisc va néixer fa tres anys arrel de la inquietud pel foc d'alguns mataronins que no trobaven el seu lloc a les diablesses, destinat únicament a dones. Els vint-i-cinc membres incials van haver de lluitar sobretot pels problemes econòmics, que els va portar a transformar objectes quotidians en objectes musicals i que els va exigir fer més austers els seus actes.

Tanmateix, la primera actuació a la ciutat no va ser tal com s'esperaven. Va ser el 2004 a les festes del barri de Cirera. Un seguit d'errors van provocar alguns incidents de consideració. “A conseqüència d'aquesta mals, la Colla es va replantejar i vam adquirir experiència en temps rècord”.

Sigui com sigui, la Colla pretén consolidar-se i adquirir domini en el “món del foc”, augmentant les 25 actuacions que van fer l'any passat arreu de Catalunya. “Jugar amb foc és perillós però alhora suposa un repte i és apassionant”, diu Morgades.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive