El cultiu il·legal de marihuana està molt estès al Maresme

Tràfic de marihuana: el pa nostre de cada dia

Cugat Comas FOTO PORTADA: El cultiu il·legal de marihuana està molt estès al Maresme

El Maresme, com tota Catalunya, veu com les xarxes de cultiu i tràfic d’aquesta droga poliferen, es professionalitzen i es tornen violentes

Catalunya s’ha convertit en l’hort de cultiu de marihuana d’Europa. Aquesta frase, grandiloqüent i possiblement exagerada, és la que va sortir a la majoria de titulars de fa un mes, quan els Mossos d’Esquadra van posar xifres a la dimensió d’un fenomen que no para de créixer, que ha esclatat i que a més té moltes derivades presents en el dia a dia que va més enllà de l’il·lícit del propi tràfic de substàncies il·legals.

La comarca viu cada mes alguna operació contra una plantació o grup de tràfic

El tràfic de marihuana s’ha estès i de fet el principal problema és que ja forma part del sistema. Com totes les realitats delictives, la piràmide és alta i diversa i va des de les màfies que trafiquen a les persones que en cultiven, que vigilen plantacions, que blanquegen o mouen el material. Hi ha arrels que abracen el petit tràfic al menor, branques que operen a l’empara d’algunes associacions cannàbiques o amagant-se en la part del negoci que és legal. Hi ha les vinculacions amb el problema de les ocupacions, problemes d’estafa elèctrica que acaben provocant incidents com incendis o sobrecàrregues de les línies generals, o l’esclat violent de fenòmens com els narcoassalts, que es donen quan un grup ataca a un altre a la seva plantació.

Perfils diversos, xarxa, rivalitats

El panorama que es dibuixa a nivell general parla de dues plantacions desmantellades al dia a Catalunya durant el 2021. A nivell maresmenc el degoteig de casos no ha semblat seguir el mateix ritme però el que alerten els responsables policials és que només s’està decapitant una part del negoci i que precisament la proliferació de casos i de perfils diversos de persones, grups i organitzacions al voltant del cultiu, explotació i tràfic fa molt difícil de dimensionar l’abast real del problema a casa nostra.

Els darrers dos anys, només tirant d’hemeroteca, el Maresme ha viscut acostumat a les redades o operacions que desmentellen grans quantitats de plantes. Passa amb el rèdit que es treu de cada gran operacó una mica com amb els balls de xifres de morts d’una guerra, de diners estafats per un cas de corrupció o d’infectats per una pandèmia: el relat s’acaba acostumant a xifres que, per si soles, són absolutament escandaloses.

 

En naus i grans cases d’urbanitzacions

Sense respondre a un patró fixe, el cas més detectat al Maresme és el de grans plantacions indoor ben equipades i professionalitzades, que defrauden fluid elèctric i que grups estableixen en grans espais (naus desocupades o grans immobles tipus cases d’urbanització). Aquestes propietats poden ser llogades o ocupades.

Les instal·lacions i el funcionament de la plantació són de nivell professional i, a més, la vigilància d’aquestes recau en terceres persones o fins i tot en gossos perillosos. Que la plantació ‘caigui’ entra sempore dins les possibilitats però el lucre a obtenir dels cabdells quan es comercialitzen compensa. La xarxa de col·locació de la mercaderia respon a un altre circuit, en molts casos. I també és en el transport fins i tot transnacional que acaben per detectar-se els tentacles d’algun dels grups que intervenen. Hi ha clans, grups de diferent origen i procedència, rivalitats. Es va a preu fet i en molts casos, fins i tot, hi ha tràfic a l’aire lliure. Al Maresme s’han detectat plantacions en zones boscoses, de lliure accés, de fins a 3,5 hectàrees en el cas més greu.

Què hi pot fer la policia? Desmantellar, investigar i detenir. La seva és una lluita desigual contra tot un sistema. Un passar el rosari impotent contra un pa nostre de cada dia.

Dades dures: 2 plantacions desmantellades al dia a nivell català

Desarticulen al Maresme una xarxa de cultiu i distribució de marihuana
FOTO: Desarticulen al Maresme una xarxa de cultiu i distribució de marihuana

Els Mossos d’Esquadra alerten que molta gent entra al sector del tràfic de marihuana per la precarietat econòmica derivada de la doble crisi i la Covid

 

Durant el 2021, a Catalunya es va desmantellar, de mitjana, prop de dues plantacions de marihuana al dia, registrant 662 cultius decomissats en total. És gairebé el doble que l’any anterior, quan en van ser 393. Són dades dels Mossos d’Esquadra en el balanç anual sobre la lluita contra la marihuana, on també van exposar la seva preocupació per l’onada de gent que entra a aquest sector delinqüencial per culpa de la precarietat pandèmica. Un 53% dels detinguts vinculats amb la marihuana no tenien antecedents penals. La xifra de detinguts totals per aquest delicte puja fins a 1.998, 250 més que al 2020, però la quantitat de droga decomissada baixa: de deu tones a nou.

Catalunya segueix sent l’epicentre del tràfic de marihuana a Europa

“El balanç reflexa que Catalunya segueix sent l’epicentre del tràfic de marihuana a Europa”, ha explicat el conseller Elena, que situa combatre el tràfic de marihuana com una prioritat del govern. Els Mossos atribueixen una part d’aquest creixement de detencions i desmantellaments a la bona tasca policial i a la col·laboració ciutadana. “La gent ens fa de megàfon per saber on són les plantacions”,asseguren.

Cau un altre entramat dedicat al cultiu i tràfic de marihuana al Maresme
Cau un altre entramat dedicat al cultiu i tràfic de marihuana al Maresme

Creix la col·laboració de persones alienes al tràfic

Un dels temes que més preocupa als responsables de la lluita anti-droga és l’arribada d’una nova onada de gent al sector del tràfic d’estupefaents per culpa de la situació de precarietat laboral provocada per la pandèmia. “És el segon any consecutiu que més del 50% de les persones detingudes en el marc de la compra venda de marihuana no tenien antecedents penals”, assegura el cap de la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos.

Del miler de persones que han entrat al món de la delinqüència a través de la marihuana, un de cada quatre són nacionals i la resta estrangers, molts dels quals arriben a Espanya sense experiència laboral ni estudis superiors.

Una altra aresta del mateix problema és el creixement de persones que, sense prestar un servei actiu, col·laboren amb el tràfic. Són persones de l’economia formal, com immobiliàries o transportistes, que veuen una bona oportunitat de fer diners. “Hi ha gent que lloga un pis o una nau sabent que s’hi cultivarà marihuana però ho accepta perquè ningú més els vol pagar el lloguer”, detalla el comandament policial.

Desmantellen 1800 plantes de marihuana valldeix
Desmantellen 1800 plantes de marihuana valldeix

El problema de la professionalització

D’altra banda, la policia ha detectat una augment en la professionalització del tràfic. Parlen de l’aparició d’una nova figura, la del ‘broker’, que és una persona que es dedica a posar en contacte xarxes de cultiu, amb transportistes i venedors. També han trobat tècniques d’ocultació de la droga tan sofisticades com congelar la mercaderia per a que no s’en senti l’olor o cultivar-la sota terra.

I cada cop més, els grups que s’hi dediquen no operen només en el mercat dels estupefaents, sinó que també ho fan en el sector immobiliari, financer o el de les armes. Per això, el cos apunta que el que cal és atacar l’estructura patrimonial de les xarxes i investigar bé per poder imputar-los delictes de blanqueig de capitals i destruir la seva capacitat econòmica. “És més efectiu això. Si els desmantellem una plantació, en posen una altra”, asseguren

Desmantellen una plantació de marihuana a Can Baladia
Desmantellen una plantació de marihuana a Can Baladia

Violència

Com a derivada del tràfic, els Mossos alerten de la violència que l’acompanya. S’han registrat 127 fets violents relacionats amb la marihuana, que han deixat tres morts. No obstant, els Mossos creuen que hi ha molta més violència de la que es registra. “El problema és que no es denuncia perquè això implica delatar-se. Però estem convençuts que a Catalunya hi ha més violència potencial que violència registrada”, sosté Joan Carles Granja.

Entre els fets violents, destaquen els ‘narcoassalts’, els robatoris d’una banda a una altra, que suposen el 84% d’aquesta categoria. “Les persones que entren al món de la marihuana saben i accepten que entren en un món hostil”, ha comentat el policia, que també ha detallat que el 2021 es van realitzar 9 ‘narcoassalts’ per error en naus o immobles on no hi havia droga.

 

La casa del casc antic reconvertida en una sofisticada plantació ‘indoor’

La plantació al Centre de Mataró
FOTO: La plantació al Centre de Mataró

El cas de la plantació en una casa al carrer de Magí de Vilallonga de Mataró, desmantellada l’estiu passat, és un exemple de les dinàmiques que ha pres el negoci de la marihuana

 

Una plantació de marihuana perfectament equipada i organitzada en ple Centre de Mataró. Això és el que s’hi va trobar la Policia Local l’estiu passat al carrer Magí de Villalonga, quasi per casualitat.

El cas és paradigmàtic d’una de les tipologies de plantacions de marihuana que estan proliferant més a ciutats com Mataró, les ‘indoor’. amb tot un sistema industrialitzat per a la producció i venda de la droga. Fonts de la Policia Local assenyalen que la instal·lació era “brutal”, amb desenes de punts d’il·luminació per a les plantes valorats en uns 1.000 euros cadascun, un sofisticat sistema de reg per alimentar el cultiu hidropònic (sense sòl), i les diverses habitacions de l’immoble habilitades per a cadascuna de les diferents fases de creixement de la plantació.

Els promotors de la plantació van fugir sense deixar ni rastre, i no se’ls ha pogut detenir

D’aquest cas se sap que la casa, propietat d’un mataroní que viu fora de la ciutat, va ser llogada per dues persones amb passaport estranger a través d’una immobiliària local. Els llogaters pagaven religiosament a principi de més els 1.500 euros mensuals que se’ls demanava. A banda, van invertir milers d’euros en l’equipament necessari. “Això demostra, per una banda, que es tracta d’un negoci molt lucratiu, i per l’altra, que hi ha una organització nombrosa amb diversos perfils implicats”, destaquen des de la Policia Local. Un o diversos inversors, els que posen el nom en el contracte de lloguer, els professionals que instal·len tot l’equipament i, en aquest cas, que “punxen” la llum per alimentar tot el sistema de manera il·legal, i els responsables de canalitzar la droga cap al mercat.

Se sospita que plantacions com aquestes, que donen marihuana de molta qualitat, estan pensades per a subministrar la droga als clubs cannàbics, els socis dels quals busquen producte especialitzat i variants concretes. Els clubs operen teòricament en la legalitat, però la producció de marihuana de la que es nodreixen sol fer-se en un buit legal que genera molts problemes i confusions als jutges i a les forces de seguretat

Les plantacions en cases com la del carrer de Magí de Vilallonga estan proliferant a municipis com Mataró, ja que acostumen a ser força discretes (els veïns no havien presentat cap denúncia prèvia). Passen més desapercebudes que les que se situen en naus, en xalets a urbanitzacions o a l’aire lliure, quelcom que permet als seus promotors operar sense atreure l’atenció de la policia ni dels narcoassalts.

Un negoci massa lucratiu

Per a les forces de seguretat, resulta especialment preocupant que la marihuana resulti un negoci tan lucratiu com perquè als narcotraficants els compensi fer una inversió tan elevada com la d’aquesta casa mataronina. “És una activitat que genera molts diners i que dona molta capacitat econòmica a gent que té una visió depredadora i il·lícita dels negocis, i que utilitza els guanys per invertir-los en altres sectors, consolidant el hòlding dels beneficis de la droga”, resolen des de la policia local mataronina.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive