Un recorregut per la riquissima història, el convuls present i l’incert futur de les llibreries. Així es presenta el nou llibre de l’autor mataroní Jordi Carrión, “Librerías” (Anagrama), que ha sortit a la venda aquest 12 de setembre. “Librerías” ve precedit de força expectació, ja que el mes d’abril passat va quedar finalista del prestigiós Premi Anagrama d’Assaig.
Carrión explicava en una entrevista a capgros.com, coincidint amb els Premis Anagrama, que Librerías és una barreja d’assaig, crònica de viatges, recull d’experiències personals i llibre d’història. Tota una amalgama de generes literaris per intentar desentrallar el significat de les llibreries, el seu pes en l’imaginari col·lectiu i el seu paper en el món de les idees i les lletres.
Viatge pels cinc continents
L’autor mataroní viatja per llibreries dels cinc continents, deixant testimoni no tan sols de les més emblemàtiques o amb un passat més gloriós, sinó d’aquelles que li semblen més significatives i rellevants en l’actualitat. Des de símbols com la Shakespeare and Company de París o la Bertrand de Lisboa, fins a grans espais de present com ara Green Apple Books de San Francisco, passant per locals que han desaparegut com la també parisina Maison des Amis des Livres o la londinenca Temple of the Muses; totes elles tenen cabuda en les pàgines de "Librerías".
Però més enllà de ser un llistat de llibreries que val la pena visitar i conèixer, l’assaig de Carrión analitza com aquests establiments han esdevingut en pols de l’activitat cultural, han adquirit un caràcter mític, han jugat un paper clau en el desenvolupament de la literatura i fins i tot han exercit, amb més eficàcia que molts altres agents, com a elements de resistència política davant dels opressors de la cultura. La idea de negoci que hi ha darrere de tota llibreria, i la contraposició entre les “independents” i les grans cadenes, algunes fins i tot multinacionals, és un altre dels aspectes que Carrión tracta en el seu nou assaig
Moment d'incertesa
‘Librerías’ es publica precisament en un moment de gran incertesa per a aquests negocis, fruit de la crisi econòmica global i de la transformació que viu el sector editorial per, entre altres motius, la irrupció del llibre digital. Un panorama que a Catalunya ha deixat estampes sorprenents, com la desaparició de la llibreria Robafaves de Mataró o el tancament de la llibreria Catalonia de Barcelona, després de 88 anys d’història, per deixar espai a un McDonalds.
-
Assaig, novel·la, viatge, crítica cultural
Jordi Carrión (Tarragona, 1976) ha residit gran part de la seva vida a Mataró. A més de 'Librerías' durant la seva trajectòria literària ha publicat dos assaigs més, "Viaje contra espacio. Juan Goytisolo y W. G. Sebald" (basat en la seva tesi doctoral) i "Telesheakspere", en què analitza el gran moment que viuen les telesèries. La seva darrera novel·la és "Los muertos" (Mondadori, 2010). En la seva faceta de crític cultural, Carrión escriu habitualment al suplement Culturas de La Vanguardia, entre altres mitjans. També destaca com a escriptor de viatges, tal com ha mostrat en llibres com "Australia, un viaje" o "La Brújula"
-
Comentaris