La XVIIII Setmana de Música Antiga, que se celebrarà a Mataró entre el 13 i el 28 de novembre, mantindrà una programació de nivell i a l’alçada d’anteriors edicions malgrat la complicada conjuntura econòmica que obliga a estrènyer-se el cinturó. La suma de complicitats, la col·laboració i el suport de diverses entitats, i la implicació dels propis músics que conformen el cartell, disposats a rebaixar el seu catxet per prendre part en el certamen, han fet possible que la Setmana no perdi qualitat i que alhora pugui ajustar costos. Així ho van defensar ahir dimarts el president de l’IMAC, Sergi Penedès, i el coordinador del certamen, el músic Joan Vives, en la presentació del festival . L’oferta consistirà en quatre concerts i una conferència, en escenaris com el Foment Mataroní i Santa Maria.
“En èpoques que no són fàcils com aquestes, és més important que mai el suport i l’esforç de tots”, va resumir Vives, que considera “un miracle” que un esdeveniment cultural com aquest hagi arribat a 28 edicions i es mantingui encara viu. L’IMAC, les entitats Unda Maris i Te de Tertúlia, Santa Maria i el seu Museu Arxiu, el Foment i les agrupacions musicals Cor Ciutat de Mataró i Conjunt Barroc del Cafè col·laboren enguany per donar vida a la Setmana, aportant el seu espai, organització o talent musical. Vives també va destacar que els músics contractats per aquesta edició s’han mostrat “molt raonables i receptius” a la situació econòmica, cosa que ha permès confeccionar un bon cartell. Malgrat tot, Vives també va desitjar que la crisi “passi ràpid” per poder “tornar a portar grans noms mediàtics”, com els Badura Skoda o Savall de fa ben poques edicions.
Omnipresència del barroc
L’oferta de la Setmana 2010 està marcada per la música, l’escena i la dansa del període barroc, durant els segles XVII i XVIII. El tret de sortida el donarà el conjunt barroc Diatessaron, grup degà de la música antiga a Catalunya, que ja van ser a Mataró l’any 1979. Tres dels quatre membres d’aquella llunyana cita seran al Foment el dia 13 per presentar un seguit de cançons de dansa del segle XVIII, amb l’ús d’instruments originals o còpies fidels d’aquest. El següent concert, el dia 14, serà un dels més destacats del certamen. Es tracta de la conjunció entre el Cor Ciutat de Mataró i el Conjunt Barroc del Cafè, per interpretar una versió en concert de la semiòpera de Henry Purcell The Fairy Queen. “És una història molt divertida i compta amb la millor música de Purcell”, destaca Vives, integrant del mataroní Conjunt Barroc del Cafè.
La conferència d’enguany anirà a càrrec del catedràtic de la Universitat de Lleida Màrius Bernadó, sota el títol “El cant de les pedres: els sons d’una catedral al llarg de l’Edat Mitjana. Bernadó, professor i musicòleg, s’ha especialitzat en els repertoris litúrgics de l’Edat Mitjana i el Renaixement. De cara al 21 de novembre, es viurà un dels recitals més íntims d’aquesta edició. Serà el que oferirà Rafael Bonavita, un dels intèrprets de llaüt més prestigiosos del món. Definit com “un gran virtuós” per part de Vives, Bonavita interpretarà “danses de vells i nous móns” i mostrarà les connexions musicals entre la península ibèrica i les antigues colònies americanes. La Setmana de Música Antiga es tancarà el dia de les eleccions al Parlament, el 28 de novembre, amb el concert de Rubato Appassionato a la Capella dels Dolors. Aquest peculiar trio format per flauta de bec, fagot i violoncel interpretarà una selecció de peces de la música espanyola del segle XVIII.
Vives i Penedès, en la presentació
Comentaris