230216 EX CAS HOT AIC MN UI MATARO CNP 3
230216 EX CAS HOT AIC MN UI MATARO CNP 3

Vídeo: detenen un grup criminal que cultivava marihuana a Mataró i Maresme

Els caps del grup captaven 'jardiners' a l'estranger i els feien viure en precari a les plantacions. Feien servir una botiga de Mataró per aconseguir material per a la plantació.

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional han desarticulat un grup criminal que cultivava marihuana en cases i naus industrials llogades legalment o amb documentació falsa, sobretot del Maresme. S’han detingut 11 persones a qui se’ls atribueix pertinença a grup criminal, delictes contra la salut pública, en el seu vessant de tràfic de drogues, defraudació de fluid elèctric, falsedat de document públic, usurpació de l’estat civil i tinença d’armes i explosius. En els escorcolls es van intervenir més de 97 quilos de cabdells de marihuana, prop de 4.000 plantes en procés de creixement, 223.495 euros en metàl·lic, una arma de foc i un matxet, entre d’altres objectes d’interès per a la investigació.

 El 24 de gener es van fer les detencions i deu escorcolls a les localitats de Mataró, Cabrils, Sant Adrià de Besòs, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Andreu de Llavaneres, Riells i Viabrea i Vallirana.

En aquest vídeo es pot veure com entren a les cases i naus on tenen localitzats als delinqüents:

Un grup criminal que operava des d’un 'Grow shop' de Mataró

El grup estava distribuït de manera jeràrquica i establia un mateix patró d’actuació en la seva activitat delictiva, i l’única font d’ingressos coneguda era la que provenia de la venda de la marihuana produïda. Els membres del grup criminal llogaven, de manera aparentment legal, immobles d'unes mateixes característiques: cases a quatre vents en urbanitzacions tranquil·les i construïdes per a gent amb poder adquisitiu alt.

Per a poder tramitar el lloguer de les futures plantacions interiors de marihuana establien diverses estratègies, o bé ho feien a través d’identitats falses, a través de documentació de terceres persones, sense antecedents ni implicació directa amb el grup o directament falsificant els documents públics necessaris per dur a terme el contracte de lloguer.

Un cop en possessió de l’habitatge, una o més persones s’encarregaven de posar en marxa la plantació: feien la connexió fraudulenta a la xarxa elèctrica i participaven en el procés de cultiu, assecament i preparació de la marihuana per a la seva distribució. D’altra banda, les protegien davant d’eventuals robatoris per part d’altres grups o organitzacions.

Els investigadors han pogut determinar que el destí final de la marihuana eren països del centre d'Europa, on es podia duplicar o triplicar el preu de venda al consumidor.

Dos dels detinguts eren els encarregats de mantenir el control dels 'jardiners', els subministraven el material necessari per a les plantacions, així com productes i queviures perquè no els calgués sortir dels domicilis. Eren persones estrangeres que acabaven d'arribar a Catalunya, no tenien antecedents policials i no entenien ni parlaven català ni castellà. Acostumaven a ser captats al seu país d'origen pels caps del grup criminal, viatjaven fins a Catalunya amb el passaport i obtenien un visat de turista amb un límit de 90 dies, que era el temps que acostumaven a dur a terme la tasca de jardiners, per després retornar al seu país.

Vivien a les mateixes plantacions en condicions insalubres i dormien en matalassos que es van localitzar escampats per terra envoltats de la brutícia que es generava a la plantació. La dependència dels caps de l'organització era absoluta, ja que no disposaven de vehicles i ni tan sols de diners en efectiu.

En relació amb els caps del grup criminal, a dos no els consten antecedents policials, mentre que a un altre, el mateix a qui se li va intervenir l'arma de foc al seu domicili, li’n consta un per homicidi dolós. Gran part del material per a posar en marxa i mantenir productives les plantacions s'adquiria des d'una mateixa botiga 'grow shop' de la localitat de Mataró.

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive