Operatiu policial recent al casc antic de Mataró, on hi ha hagut molts robatoris. Foto: cedida
Operatiu policial recent al casc antic de Mataró, on hi ha hagut molts robatoris. Foto: cedida

Pugen els robatoris a botigues i vianants a Mataró tot i el descens general dels delictes

En els últims 12 mesos els robatoris amb força a establiments han pujat un 46% i en robatoris amb violència a la via pública, un 13,8%

Durant els 12 darrers mesos els delictes comptabilitzats a Mataró han viscut un descens generalitzat de gairebé el 6%. Una xifra positiva que trenca amb l'augment continuat registrat els darrers anys, i també amb el repunt viscut just després del desconfinament. Però la cara negativa és l'increment molt notable que experimenten dues de les tipologies de delictes que més preocupen la ciutadania: els robatoris a vianants al carrer i a a establiments i empreses. 

Les dades presentades a la Junta Local de Seguretat, que s'ha celebrat online aquest dijous, presidida per l'alcalde David Bote i que ha comptat amb la presència del conseller d'Interior, Miquel Sàmper, fan referència al període entre octubre de 2019 i setembre de 2020. La dada positiva que més destaca l'Ajuntament és que en els darrers dos mesos la xifra de delictes comptabilitzats a la ciutat, 8.717, és un 5,9% menors que el mateix període de l'any anterior, tot i que cal tenir present que el context de la pandèmia fa difícil establir comparacions amb períodes anteriors. Així mateix, també segons assenyalen des del consistori, entre juliol i setembre de 2020 s'han produït menys delictes que a l'estiu de l'any anterior. D'aquesta manera s'ha aconseguit, segons fonts municipals, frenar el repunt delictiu que es va viure a la ciutat en els primers mesos després del confinament, i que va generar una gran alarma social. 

Les dades, però, tenen una cara negativa. Dues de les tipologies delictives que més preocupació causen en la ciutadania, i que precisament han protagonitzat la majoria de successos durant el desconfinament a Mataró, són el robatori amb violència i intimidació a la via pública, per una banda, i els robatoris a comerços i establiments, per l'altra. Les dues creixen de manera molt pronunciada: en el primer cas ho fan en un  13,7 % (de 336 a 382), a la qual cal sumar-hi també les estrebades (+ 5,2 %, de 192 a 202). Pel que fa als robatoris a botigues, en el darrer any han crescut en un  46,3 %, de 160 a 234. Els robatoris a empreses també han augmentat, en aquest cas en un 14,6%. 

Aquestes dades posen negre sobre blanc la inseguretat que ha patit el municipi en els darrers mesos davant l'allau de robatoris a vianants i a comerços i establiments, que s'ha acarnissat sobretot amb el casc antic, on es concentra bona part de l'oferta comercial i de restauració de Mataró. Els comerciants han reclamat solucions a l'Ajuntament, que ha reconegut que la ciutat pateix problemes en aquest sentit i ha reforçat la vigilància ampliant, per una banda, el nombre d'agents de la plantilla de Policia Local (enguany s'han incorporat 19 policies) i, per l'altra, aconseguint que Mossos d'Esquadra ampliessin la dotació policial a la ciutat. En la reunió d'aquest dijous, el conseller ha confirmat que l’increment de plantilla que s’ha implementat a l’ABP de Mataró durant l’estiu, es mantindrà per consolidar els efectius disponibles.

3c867469 f84c 4574 ab96 98d4e3dfdec3

La Junta Local de Seguretat, presidida per David Bote

La seguretat de Mataró, en xifres

 • Els delictes baixen de manera general un 5,9%
 • Els robatoris amb intimidació i violència a la via pública pugen un 13,7 %
 • Els robatoris amb força a establiments pugen un 46,3%
 • Els robatoris a empreses augmenten un 14,6%
 • Les detencions augmenten un 9,3%
 • Els furts baixen un 24,3%
 • Els robatoris a domicilis disminueixen un 19,9%
 • Els robatoris a l'interior de vehicles baixen un 5%

Una conseqüència del reforç de la vigilància policial, a més de la disminució del nombre de delictes, és que s'hagi registrat un augment del 9,3 % del nombre de detencions, que han arribat a les 789. En l’últim any, d'altra banda, han disminuït els delictes contra les persones de 801 a 733 (- 8,5 %) i els delictes contra el patrimoni de 7.522 a 7.047 (- 6,3 %). Els furts també han viscut un descens molt pronunciat,  de 2.744 a 2.078 (- 24,3 %). A banda, han disminuït els robatoris abm força en domicilis (- 19,9 %, de 272 a 218) i a l'interior de vehicles ( -5 %, de 1.011 a 960).

Pel que fa a la seguretat viària, durant el darrer any hi ha hagut 200 accidents de trànsit amb ferits, una xifra també inferior a la del període anterior (69 menys). 12 accidents han estat greus (- 45 %) i 188 lleus (- 24 %). En la mateixa proporció, el nombre de ferits en accident també s’ha reduït i ha passat de 320 a 253 (els ferits greus han passat de 26 a 12, i els lleus de 291 a 241).

 

 

Comentaris (5)

Marta llobart Fa 28 dies
Que es passin per Cirera o vehin enueconertit el barrí.. Estem frts de l abandonament de la policía i política i. degradació del barri.
Txell Fa 28 dies
Jo no veig policia enlloc, ni local ni mossos. I la pregunta és? estan fent teletreball? per això la delinqüència en violència augmenta? ells també saben que la policia no està present enlloc. No se la veu ni a peu, ni en moto, i en cotxe!
Charles Bronson Fa 28 dies
Queremos que vengan los mejores, los más valientes !!
Marta Fa 29 dies
Bajan los robos a domicilio por que nos hemos puesto alarma (y a pagar cada mes), bajan los hurtos por que nadie se sienta en terrazas a tomar café (cerrados). Pero suben los robos con fuerza que es lo que da miedo al transeunte, que te pegen una hxxx y se te lleven el bolso, bolsa,... Y en el interior de vehículos bajan por que los dejamos en el parking. El ultimo recurso, atracar tiendas. Todo cuadra. Haga algo Sr. Alcalde!!!
jordi Fa 29 dies
Ja hi tornem a ser. Va durar quatre dies i...

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive