Bitllets de transport falsos intervinguts pels Mossos
Bitllets de transport falsos intervinguts pels Mossos

Detenen els venedors de títols de transport falsos a Mataró i cau el grup criminal al que pertanyien

Els Mossos han desarticulat la xarxa de set integrants, entre ells els venedors habituals del barri de Cerdanyola, que haurien estafat més d'un milió d'euros a l'ATM

Els Mossos d'Esquadra han detingut per tercer cop en pocs mesos els venedors de títols de transport falsos de l'ATM a Mataró. Una parella de sobres coneguda a barris com Cerdanyola, que tan bon punt era alliberada tornava a la càrrega amb l'estafa. Aquest cop, però, la detenció s'emmarca en la desarticulació del grup criminal integrat per set persones, del qual els mataronins formaven part, i que ha estafat més d'un milió d'euros a l'ATM.

Segons han informat els Mossos d'Esquadra, entre els detinguts hi ha la dona que venia els títols del sistema tarifari integrat a Mataró, habitualment acompanyada del seu marit. El darrer cop que els van arrestar va ser a mitjan mes de maig, però aviat van tornar a la seva activitat habitual. Dilluns passat van tornar a ser detinguts, aquest cop dins d'una operació molt més àmplia que ha fet caure la xarxa que els sostenia. Entre els detinguts hi ha un treballador del metro que, presumptament, hauria sostret un mínim de 47 bobines de títols de transport de TMB que venia als falsificadors

La investigació s’ha realitzat en col·laboració amb la Unitat de Seguretat i Protecció Civil (USPC) del Metro- Transports Metropolitans de Barcelona. S'han intervingut telèfons mòbils, ordinadors, impressores, discs durs i memòries USB, juntament amb un total de 13 bobines verges de títols del transport de FGC, TMB i RENFE, gravadors específics de bandes magnètiques i nombrosos títols de transport falsificats.En total hi ha set detinguts a Barcelona i Mataró, 4 de nacionalitat equatoriana, 1 de nacionalitat colombiana i 2 de nacionalitat espanyola, que es dedicaven a falsificar i vendre de forma continuada títols de transport públic.

tiquets 2

Títols de transport falsos intervinguts pels Mossos d'Esquadra

El mes de març passat l'ATM  va denunciar als Mossos havien detectat entre els mesos de març de 2020 i març de 2021, títols de transport falsificats provinents de TMB. El mètode emprat era la sostracció de bobines verges de títols de transport; bobines que es trobaven a caixes fortes ubicades a diferents estacions de la L5 de metro, en el tram que cobreix des de la Vall d’Hebron fins a la Sagrera principalment. Aquestes bobines substitueixen les que ja estan a punt d’esgotar-se i que expedeixen els títols legítims que els usuaris compren als diferents terminals dels punts de venda. Cada bobina pot arribar a confeccionar mil nou-cents cinquanta títols que permeten viatjar a diferents mitjans de transport com metro, autobús, ferrocarril, tram o tren.

Els Mossos van identificar un treballador del metro, Agent d’Atenció al Client, que sostreia bobines de títols de transport aprofitant les seves funcions de manipulació i substitució d’aquestes a les màquines expenedores. Aquests objectes eren adquirits per la branca dels falsificadors del grup criminal que clonaven les targetes simulant títols originals quan gravaven la mateixa informació que aquests en el dors del títol i en la banda magnètica.

Els títols de transport falsos intervinguts pels Mossos

Els bitllets falsos i diners intervinguts a la parella de Mataró el mes de maig

Un cop impresos i tallats eren gairebé idèntics als títols originals i es traspassaven als distribuïdors minoristes que, amb ànim de lucre, feien la distribució fraudulenta per diversos municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i propers a aquesta, com és el cas de Mataró on, segons expliquen els Mossos, hi havia un gran mercat de compra venda de títols falsificats . Aquests títols falsificats donaven accés als diferents mitjans de transport i en ser impresos en suports de paper original eren molt difícils de detectar a simple vista.  La majoria de títols clonats es corresponien amb targetes de títols integrats tot i que falsificaven targetes de molt més valors que comprenen diferents zones o fins i tot títols combinats d’altres operadores com Renfe que donaven accés a parcs d’atraccions.

La investigació, finalment, va culminar el passat dilluns, 5 de juliol, amb tres entrades judicials a dos domicilis i a un bar de Barcelona. Durant els escorcolls es van intervenir diversos aparells electrònics com telèfons mòbils, ordinadors, impressores, discs durs i memòries USB; juntament amb un total de 13 bobines verges de títols del transport de FGC, TMB i RENFE, gravadors específics de bandes magnètiques, nombrosos títols de transport falsificats i 3700 euros en metàl·lic; a més de 15 plantes de marihuana i diversos cabdells, que es van comissar.

 

Comentaris (3)

x Fa 3 mesos
A aquestes hores ja estaran en llibertat amb carrecs.
Marla Fa 3 mesos
I per quan detenir als delinqüents habituals i diaris que roben molt més a Mataró i que tots sabem d'on són? Això sí faria un bé per la seguretat de la ciutat a la fi, a veure si es posa a la fi les piles senyor alcalde perquè detinguin a aquests delinqüents foranis que fan tan mal a Mataró i a la seva imatge
Transport públic gratis Fa 3 mesos
A l'estació de Renfe de Mataró, més de la meitat de viatgers se salten les barreres; els altres paguen amb aquests títols falsos; i finalment queda algun tonto que paga. No hi ha ningú que ho vigili, tot això?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive