capgros.com/Efe

Desarticulen una xarxa que legalitzava fraudulentament treballadors xinesos

La banda regentava una gestoria de Barcelona des d'on es falsificaven contractes de treball per a diverses empreses tèxtils del Maresme

Els Mossos d'Esquadra han detingut cinc presumptes integrants d'una xarxa que podria haver legalitzat centenars d'immigrants d'origen xinès mitjançant contractes de treballs falsificats, la majoria d'ells en tallers tèxtils de la comarca del Maresme. Dos dels detinguts són de nacionalitat xinesa i la resta espanyols i regentaven una gestoria a Barcelona. Els agents els han confiscat centenars de documents d'identitat falsos, tot que s'estima que tenien capacitat per produir-ne milers. A més, també se'ls ha confiscat 120.000 euros en efectiu.

Els Mossos es van posar sobre la pista d'aquesta banda l'any 2003, després que una associació de petites i mitjanes empreses del sector tèxtil del Maresme presentés un seguit de denúncies contra la presència de tallers de confecció il·legals que utilitzaven immigrants "sense papers" a la comarca.

La policia autonòmica va registrar tres d'aquests tallers, per a la qual cosa va requerir els serveis d'una intèrpret de xinesa, A.H.L., que de seguida va aixecar les seves sospites atès que semblava tenir un especial interès personal en algun dels tallers inspeccionats. Els agents van descobrir, posteriorment, que la intèrpret –principal responsable de la banda- era la propietària de diverses empreses legals amb les quals contractava fraudulentament immigrants xinesos. A més, alguns dels empleats als quals havia donat d'alta eren els responsables de tallers de confecció de Mataró. A.H.L. facilitava l'accés a activitats il·legals a algunes de les persones que regularitzava per tal que poguessin disposar d'ingressos econòmics.

De fet, alguns d'aquests immigrants ja havien estat detinguts per diferents delictes, en la majoria de casos contra la propietat intel·lectual -venda ambulant de falsificacions de CD, DVD i altres productes-, mentre se suposava que estaven treballant a les empreses d'A.H.L.

La investigació va culminar amb la localització d'una gestoria de Barcelona que s'encarregava d'expedir empadronaments, altes i baixes de la Seguretat Social, contractes de treball i nòmines en col·laboració amb la resta de membres de la xarxa. Concretament, la banda cobrava 2.000 euros per falsificar un contracte de treball, 200 per una alta en la Seguretat Social, 400 per un contracte i 100 per un empadronament, i les esmentades gestions es realitzaven a nom de domicilis o empreses de la principal implicada en la trama.La gestoria es dedicava també a aconsellar i dur a terme els tràmits necessaris per a reagrupacions familiars i també intercanviava documents d'identitat entre estrangers perquè poguessin accedir a contractes legals.

El jutjat d'instrucció número 2 de Mataró, que investiga el cas, va ordenar aquesta setmana el registre de cinc domicilis i locals de Barcelona, on ha confiscat nombrosa documentació que incrimina els membres de la xarxa.Després de les detencions, el jutge va ordenar l'ingrés a la presó d'A.H.L., de 44 anys, com a presumpta responsable de la xarxa, i va deixar en llibertat amb càrrecs la seva ajudant, I.F., xinesa de 39 anys, i els espanyols -encarregats de la gestoria- M.A.L., E.B.P. i R.G.R.

Paral·lelament, la policia autonòmica ha dut a terme set inspeccions administratives en locals i comerços regentats per ciutadans xinesos a Barcelona, Mataró, Calella i Santa Coloma de Gramenet i, en un d'ells, va descobrir un taller clandestí de confecció on treballaven set persones en condicions d'explotació laboral. Per aquest motiu, van detenir el responsable del taller, J.G.P., de nacionalitat espanyola i 46 anys, com a presumpte autor d'un delicte contra els drets dels treballadors.

La policia autonòmica manté oberta aquesta investigació i no descarta noves detencions.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive