Senyal d'avis d'una batuda de senglars com la que va deixar el ciclista ferit al Maresme
Notícies relacionades
Senyal d'avis d'una batuda de senglars com la que va deixar el ciclista ferit al Maresme

capgros.com / ACN

El ciclista ferit en una cacera al Maresme retreu als caçadors que no vulguin comunicar les batudes

Francesc Jiménez ha quedat en cadira de rodes de per vida després de rebre el tret accidental d'un caçador quan pedalava per un bosc d'Argentona,

El ciclista ferit de gravetat pel tret d'un caçador en una batuda de senglars al gener al Maresme segueix amb estupefacció el conflicte entre les associacions de caçadors i el Govern en l'inici de la temporada de caça. Per Francesc Jiménez, que els caçadors es neguin a comunicar les batudes prèviament és indicatiu d'una "forma de pensar i actuar arcaica i antisocial". Els caçadors "no tenen dret a actuar com si fossin els únics usuaris de la muntanya", defensa. En aquest sentit, l'home, que ha quedat en cadira de rodes de per vida, reclama a les institucions que garanteixin boscos "segurs per a tothom". Jiménez en parla en una sol·licitud a la comissió de peticions del Parlament perquè modifiqui l'actual Llei de caça de 1970.

Jiménez, que va rebre el tret mentre pedalava per una zona boscosa d'Argentona el 29 de gener passat, considera que Catalunya té una greu "mancança normativa" en relació a la caça perquè la llei vigent “es fonamentava en una realitat molt diferent de l'actual”. El risc al bosc, detalla, s'ha incrementat per l'increment notable d'activitats a l'aire lliure sense que això s'hagi acompanyat de mesures per garantir la seguretat de les persones.

El ciclista, que es recupera de les seqüeles del tret a l’Institut Guttmann, admet que les batudes estan “justificades” pels problemes associats als senglars, això no ha d’excloure que aquesta activitat es faci “amb les mesures de seguretat imprescindibles” per protegir a tots els usuaris de la muntanya.

Marxa a Mataró per canviar la llei de caça i i evitar tragèdies com la patida per un ciclista mataroní
L'home ferit i l'arma que va utilitzar el caçador

En aquest sentit, Jimenez denuncia que l’actual marc normatiu és excessivament “laxe” i denuncia que les batudes no estiguin coordinades ni supervisades per cap autoritat pública. “Depenen només d’un particular que, alhora, és part interessada en tant que caçador”, ha etzibat.

Pel que fa a la petició dels caçadors de no notificar les batudes en terrenys privats -la majoria dels boscos ho són- Jiménez opina que la titularitat dels terrenys “no dona dret a desenvolupar l’activitat sense mesures de seguretat”. L’home entén que el dret de propietat no és “absolut” i recorda que l’ús social del bosc és “un fet real, quotidià i inevitable que cal assumir”.

En aquest sentit, el ciclista fa un seguit de propostes a la comissió de peticions del Parlament perquè la futura Llei de caça pugui recollir consideracions com el fet de limitar les batudes i prohibir-les en caps de setmana i festius escolars o delimitar el perímetre de les batudes com es fa en altres activitats com les curses.

Camins i corriols a la Brolla d'Abril d'Argentona on el ciclista va ser abatut per un caçador. Foto: R. Gallofré
Camins i corriols a la Brolla d'Abril d'Argentona on el ciclista va ser abatut per un caçador. Foto: R. Gallofré

Altres propostes que poden generar controversia són la realització de controls d’alcoholèmia als caçadors, l’actualització del règim d’autoritzacions de caça per establir uns estàndards més rigorosos, la creació d’un registre d’accidents de caça o la promoció d’altres mètodes per combatre la superpoblació de senglars.

En definitiva, Jiménez reclama al Parlament que resolgui “amb urgència” una qüestió que considera “d’indubtable interès general”. També demana a l’administració que plantegi la problemàtica des d’una visió global: “Tenen en compte els interesos dels caçadors i dels pagesos i ramaders, però s’obliden dels altres usuaris del bosc”.

Comentaris (3)

Roser Fa 6 dies
Que tothom pagui el IBI rural que hem de pagar els propietaris, o la gent no sap que paguem IBI per tenir bosc?
Mataroní empipat Fa 9 dies
Realment, quan es fan servir armes que poden matar més enllà de l'abast visual, es tindríen que establir zones segures pels altres usuaris del bosc. Aqui l'ajuntament te molt a dir i pot establir una ordenança que obligui als caçadors a establir un perimetre de seguretat que garanteixi que ningú hi es o pot entrar a la zona de la batuda, abans de començar a omplir el bosc de plom (que recordem-ho, es un contaminant tòxic).
Apa aqui Fa 10 dies
Els ramaders i agrícoles tenen que demanar permisos. Els boscos a Catalunya una part són privats, per tant, tothom haurà de demanar permís per passar ...La muntanya els caps de setmana de ciclistes i motos van com bojos per tant, també que diguin el recorregut i demanin permisos. Tots per igual.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive