Manuel Cusachs

Setembre de 1911

L’exportació del gènere de punt
El Diario del Comercio del dia 3 publicà un documentat article titulat “L’exportació de gèneres de punt” agafant la producció de Mataró com a model. Les dades analitzades corresponen a l’any 1909 i on podem llegir que “Comparando este año con el que le precedió, y atendiendo al resultado total de la exportación de los artículos de punto, se nota un avance bastante notable que importa más de tres millones de pesetas, ya que en 1908 el total exportado ascendió a 1.012.121 kilos, valorados en 12.489.825 pesetas que subieron en el año siguiente a la cantidad de 1.272.733 kilos, valorados en 15.584.961 pesetas.” Aquest article va ser reproduït al Diario de Mataró y su Comarca el dilluns dia 4.

Peix en mal estat, decomissat

El veterinari municipal senyor Net, es desplaçà a la plaça mercat per decomissar d’una parada de venda de peix on hi tenien 11 kilograms de tonyina en mal estat. La premsa diària se’n feu ressò de l’acció sanitària “Bueno es que se ejerza rigurosa inspección y se impongan a los infractores desaprensivos un correctivo, bien merecido por su egoista mercantilismo.”

Maresmencs a Amèrica
El papa Pius X nomenà Vicari apostòlic de Guam (Oceania) al reverent pare Francesc X. Vila Mateu, caputxí d’Arenys de Mar. Aquest quan tenia 15 anys marxà a Amèrica amb el P. Segimon de Mataró i en companyia del que seria cardenal Vives i el pare Joaquim Mª de Llavaneras (germà del cardenal Vives) novicis llavors que es van ordenar a Guatemala. I quan foren expulsats d’allí el pare Vila va tornar a Espanya on seria nomenat mestre de novicis.

Míting a favor de la vaga

Els manobres i paletes seguien en vaga i el diumenge dia 10 va tenir lloc un míting al teatre Euterpe a l’objecte de sensibilitzar a l’opinió pública a favor de la continuïtat de la mateixa. Un dels oradors, el senyor Reoyo usà paraules sensates recomanant fermesa però també serietat i bones maneres sense caure en usar la violència, en contra del que se sol dir en altres vagues.
S’acordà mantenir la vaga i es va demanar l’ajut econòmic pels vaguistes que ja portaven uns 15 dies de vaga de braços caiguts.

Poc peix i poc raïm
Poca pesca de peix degut a la sequera que no aporta sediments al mar, principal aliment dels peixos. La verema també és escassa de raïm si bé el most és entre 13 i 16 graus cosa poc freqüent en tota la comarca. Escasseja la quantitat però en compensació és de major qualitat.

Biada, Català Il·lustre
L’Ajuntament de Barcelona acordà col·locar a la Galeria de Catalans Il·lustres el retrat del mataroní Miquel Biada i Bunyol (1789-1848) com a reconeixement de la seva contribució al progrés del país a través de la instauració del ferrocarril entre Barcelona i Mataró. El quadre va ser obra de l’artista J. Montserrat i la biografia fou encarregada a Manuel Guanyabens i Vinardell.

Banda de música
Pel setembre de fa cent anys es van posar els fonaments pel que acabaria essent la Banda Municipal. El Diario de Mataró y su Comarca ho recollia amb una breu gasetilla que deia:”Se está organizando en esta ciudad una nutrida banda de música, bajo la dirección del maestro D. Agustín Coll, contando para ello con personal competente y con medios para adquirir instrumentl adecuado. Los organizadores se han dirigido al Ayuntamiento solicitando autorización para tomar el nombre de Banda Municipal y una subvención a cambio de su concurso en las fiestas oficiales que celebre la población.”

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive